Rodzaje diet wegetariańskich
Dieta wegetariańska wiąże się z...
Spaghetti czyli najbardziej znany rodzaj makaronu, który wykorzystywany jest w kuchni włoskiej. Tradycyjne danie składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu, który wymieszany jest wraz z konkretnym sosem, niekiedy całość posypana jest odpowiednim serem, najczęściej parmezanem. Jak się okazuje, spaghetti nie jest daniem wywodzącym się z Włoch, ponieważ jako pierwsi odkryli je Arabowie.
Spaghetti to długi, bo osiągający nawet 80 cm makaron, który wytwarzany jest z mąki pszenicznej. Najczęściej stosowane sosy do spaghetti to: carbonara oraz bolognese. Spaghetii można przyrządzić na wiele sposobów, niektórzy lubią tradycyjne wersje, inni zaś dodają do makaronu najróżniejsze dodatki. Spaghetti wegetariańskie pozbawione jest oczywiście mięsa. Dobrze ugotowany makaron powinien być lekko twardy, lecz nigdy nie surowy. Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym popełnianym błędem w jego przyrządzaniu.
Spaghetti carbonara to jedno z najczęściej wykonywanych potraw z kuchni włoskiej. Jego niezwykły, a zarazem charakterystyczny smak wiąże się z kremowym, serowo-czosnkowym sosem. Tradycyjny makaron carbonara przygotowywany jest z dodatkiem mięsa, najczęściej podsmażanego boczku. Wersja wegetariańska odrzuca go całkowicie. Zamiast mięsa można zatem wprowadzić zamiennik w postaci cukinii.
Jak wykonać prawdziwie kremowy sos? Jego podstawą jest żółtko oraz świeży parmezan. Żółtko należy oddzielić od białka, a następnie wrzucić do niewielkiego garnuszka. Kolejno należy zetrzeć parmezan i połączyć go z żółtkiem. Do tego dodać pieprz oraz szczyptę soli i pomieszać. Wymieszony sos należy rozlać na patelni, na której została podsmażona cukinia.
Tradycyjne spaghetti bolognese zaczyna się od ugotowania makaronu al dente. Następnie krojona jest cebula, a później podsmażana na rozgrzanej oliwie. Do tego dokładana jest starta na grubych oczkach marchew, a następnie mięso. Do całości dorzucane są odpowiednie przyprawy. Jak zatem zrobić spaghetti wegetariańskie bolognese? Aby danie się udało, a smak wersji wegetariańskiej mocno nie odbiegał od tradycyjnego, potrzebny jest składnik, który w konsystencji będzie imitował mięso. Alternatywą może być seitan, czyli zamiennik mięsa, który trzeba zmielić i dodać do sosu. Inną możliwością jest twarde tofu, również zmielone.
Dania makaronowe cieszą ogromną popularnością ze względu na bardzo szybkie ich przygotowanie. Tak naprawdę wystarczy dodać parę warzyw, ulubione przyprawy i wszystko razem połączyć. Makaron z soczewicą to idealna propozycja dla wegetarian, ponieważ składnik ten zastępuje zapotrzebowanie na białko. Jak przygotować makaron z soczewicą? Przed podaniem jej na patelnię, trzeba ją opłukać i zagotować. Wystarczy jej 5 min pod przykryciem. Po tym czasie można ją połączyć z pozostałymi składnikami spaghetti. Najlepiej smakuje w połączeniu z sosem pomidorowym oraz innymi warzywami np: marchewką, cebulą oraz pomidorami.
Letnie upały to czas, kiedy ciepło słońca wpływa na nasze apetyty i skłania do...
Czytaj więcejJeśli szukasz pysznych wegetariańskich potraw do zrobienia w domu, mamy dla Ciebie kilka...
Czytaj więcejBiała, czerwona, sucha, w puszce… Fasolę zawsze warto mieć w domu, ponieważ można z...
Czytaj więcej
Komentarze (0)
Zostaw komentarz