loader
Dania główne

Szaszłyki wegetariańskie

Szaszłyki wegetariańskie to danie przeznaczone dla tych osób, które całkowicie zrezygnowały ze spożywania mięsa. Wegetarianizm staję się coraz bardziej popularny. Wynika to przede wszystkim z większej świadomości ludzi oraz chęci spożywania produktów wysokojakościowych. Szaszłyki wegetariańskie to proste danie, które można wykonać za pomocą kilku podstawowych składników. 

Szaszłyki wegetariańskie

Na czym polega cała koncepcja szaszłyków wegetariańskich? Otóż wykonane są one wyłącznie z warzyw! Szaszłyki najlepiej smakują z grilla, jednak można je także upiec w piekarniku. Aby szaszłyki warzywne miały jeszcze więcej smaku, można przygotować do nich specjalną marynatę, na bazie kilku przypraw oraz musztardy. Szaszłyki warzywne to przede wszystkim lekka i zdrowa propozycja dania nie tylko w okresie letnim. Co ważne, przed nadziewaniem warzyw, należy moczyć patyczki przez przynajmniej godzinę. 

Szaszłyki wegetariańskie na grilla lub z piekarnika

Jak wykonać szaszłyki wegetariańskie na grilla lub z piekarnika? 

Potrzebne będą:

  • 2 czerwone papryki,
  • 2 zielone papryki,
  • 1 średnia cukinia,
  • 2 czerwone cebule,
  • 1 bakłażan
  • oraz 1 biała cebula.

Do marynaty konieczne będą:

  • 2 łyżki octu balsamicznego,
  • 2 łyżki soku z cytryny lub limonki,
  • 6 łyżek oliwy z oliwek,
  • świeże zioła (bazylia, tymianek, rozmaryn),
  • 5 ząbków czosnku,
  • sól i pieprz. 

Przygotowanie:

  1. Paprykę umyj i usuń z niej gniazda nasienne, a następnie pokrój je w grube kostki. Tak samo przygotuj pozostałe warzywa.
  2. Połącz oliwę, ocet, posiekany czosnek i sok z cytryny oraz pozostałe zioła. Dopraw solą oraz pieprzem. 
  3. Pokrojone warzywa umieść w naczyniu wraz z marynatą i delikatnie wymieszaj. Wstaw do lodówki na ok. 1 h.
  4. Nadziewaj warzywa naprzemian. Grilluj szaszłyki przed ok. 5-7 min z każdej strony. Podawaj z sosem. 

szaszłyki wegetariańskie z ziemniakami

Szaszłyki wegetariańskie z ziemniakami 

Przepis na wegetariańskie szaszłyki to idealny przepis na grilla dla osób, które chcą się zdrowo odżywiać. Warzywa z grilla tudzież piekarnika to świetny pomysł także na szybką przekąskę. Oprócz najczęściej wykorzystywanych warzyw takich jak: papryka, cebula oraz cukinia, można także dodać ziemniaki. Przed nadziewaniem, trzeba je jednak umyć oraz ugotować w lekko osolonej wodzie. 

Grillowane ziemniaki smakują wyśmienicie, a do tego nie są wcale kaloryczne. Nie zawierają one tłuszczu, a bogate są w mikroelementy szczególnie: potas, żelazo, magnez, wapń oraz fosfor. Oprócz tego są naturalnym źródłem witamin A, B1, B2, B3, B6, C, E, K i PP. Co więcej, w ziemniakach znajduje się błonnik pokarmowy. 

Szaszłyki wegetariańskie z bakłażanem

Wegetariańskie szaszłyki z bakłażanem to propozycja zdrowego posiłku. Dlaczego warto jeść bakłażan? Przede wszystkim jest niskokaloryczny, dlatego chętnie jest spożywany przez osoby odchudzające się. W dodatku ponad 97% składa się z wody, a tylko 2% to cukry. Bakłażan dostarcza organizmowi cennych mikroelementów takich jak: potas, wapń i magnez. Warzywo to podobnie, jak ziemniak stanowi naturalne źródło ważnego w diecie wegetarian błonnika. 

Komentarze (0)

Zostaw komentarz