Rodzaje diet wegetariańskich
Dieta wegetariańska wiąże się z...
Szaszłyki wegetariańskie to danie przeznaczone dla tych osób, które całkowicie zrezygnowały ze spożywania mięsa. Wegetarianizm staję się coraz bardziej popularny. Wynika to przede wszystkim z większej świadomości ludzi oraz chęci spożywania produktów wysokojakościowych. Szaszłyki wegetariańskie to proste danie, które można wykonać za pomocą kilku podstawowych składników.
Na czym polega cała koncepcja szaszłyków wegetariańskich? Otóż wykonane są one wyłącznie z warzyw! Szaszłyki najlepiej smakują z grilla, jednak można je także upiec w piekarniku. Aby szaszłyki warzywne miały jeszcze więcej smaku, można przygotować do nich specjalną marynatę, na bazie kilku przypraw oraz musztardy. Szaszłyki warzywne to przede wszystkim lekka i zdrowa propozycja dania nie tylko w okresie letnim. Co ważne, przed nadziewaniem warzyw, należy moczyć patyczki przez przynajmniej godzinę.
Jak wykonać szaszłyki wegetariańskie na grilla lub z piekarnika?
Potrzebne będą:
Do marynaty konieczne będą:
Przygotowanie:
Przepis na wegetariańskie szaszłyki to idealny przepis na grilla dla osób, które chcą się zdrowo odżywiać. Warzywa z grilla tudzież piekarnika to świetny pomysł także na szybką przekąskę. Oprócz najczęściej wykorzystywanych warzyw takich jak: papryka, cebula oraz cukinia, można także dodać ziemniaki. Przed nadziewaniem, trzeba je jednak umyć oraz ugotować w lekko osolonej wodzie.
Grillowane ziemniaki smakują wyśmienicie, a do tego nie są wcale kaloryczne. Nie zawierają one tłuszczu, a bogate są w mikroelementy szczególnie: potas, żelazo, magnez, wapń oraz fosfor. Oprócz tego są naturalnym źródłem witamin A, B1, B2, B3, B6, C, E, K i PP. Co więcej, w ziemniakach znajduje się błonnik pokarmowy.
Wegetariańskie szaszłyki z bakłażanem to propozycja zdrowego posiłku. Dlaczego warto jeść bakłażan? Przede wszystkim jest niskokaloryczny, dlatego chętnie jest spożywany przez osoby odchudzające się. W dodatku ponad 97% składa się z wody, a tylko 2% to cukry. Bakłażan dostarcza organizmowi cennych mikroelementów takich jak: potas, wapń i magnez. Warzywo to podobnie, jak ziemniak stanowi naturalne źródło ważnego w diecie wegetarian błonnika.
Letnie upały to czas, kiedy ciepło słońca wpływa na nasze apetyty i skłania do...
Czytaj więcejJeśli szukasz pysznych wegetariańskich potraw do zrobienia w domu, mamy dla Ciebie kilka...
Czytaj więcejBiała, czerwona, sucha, w puszce… Fasolę zawsze warto mieć w domu, ponieważ można z...
Czytaj więcej
Komentarze (0)
Zostaw komentarz