Rodzaje diet wegetariańskich
Dieta wegetariańska wiąże się z...
Czy wegańskie pierogi mogą smakować jak te z twarogiem oraz podsmażanym boczkiem? Oczywiście, że tak! Kluczem do uzyskania autentycznego smaku polskich pierogów jest pozyskanie odpowiednich zamienników, imitujących smak ulubionego farszu. Pomysłów na wegańskie pierogi jest mnóstwo. Pytanie tylko, jak przygotować ciasto na pierogi wegańskie?
Pierogi wegańskie to takie, które zostały wykonane ze składników roślinnych, bez użycia jaj oraz produktów pochodzenia zwierzęcego. Co ważne, pierogi wegańskie wyglądają niemal tak samo jak tradycyjne pierogi ruskie czy z mięsem. Ich konsystencja może się nieznacznie różnić, jednak smak ciasta jest niemalże ten sam. Pierogi wegańskie może przygotować z dowolnym farszem. Najczęściej podawane są z: pieczarkami, ze szpinakiem, z kapustą i grzybami, z soczewicą oraz oczywiście ruskie.
Jak się okazuje ciasto na pierogi wcale nie potrzebuje jajek. Wystarczy 1 kg mąki pszennej, 120 ml oleju rzepakowego, 1 łyżeczka soli oraz 400 ml gorącej wody. Wszystkie składniki należy połączyć dodając powoli wody. W efekcie powstaje ciasto gładkie i idealne do lepienia pierogów. Warto odstawić je na 20 min.
Farsz na pierogi ruskie wegańskie różni się tym, że brak jest w nim twarogu. Zamiast niego przygotowuje się kalafior, tofu oraz migdały. Jak wykonać pierogi ruskie wegańskie?
Składniki farszu:
Przygotowanie:
Wegańskie pierogi ze szpinakiem smakują nie tylko weganom. Farsz przygotowuje się ze ściętego na patelni szpinaku wraz z przyprawami. Najczęściej dodawany jest czosnek granulowany, imbir, sól oraz pieprz. Niekiedy w skład farszu wchodzi również tofu, które jest zamiennikiem sera białego typu feta. Oprócz tego można dodać również 1 podsmażoną cebulę pokrojoną w kostkę.
Liście szpinaku posiadają prawdziwe bogactwo witamin oraz składników wspomagających nasz organizm, np.: jod, mangan czy karoten. Ponadto szpinak bogaty jest w antyoksydanty, które wspierają naturalne mechanizmy obronne naszego organizmu.
Pierogi wegańskie z soczewicą to świetny pomysł na urozmaicenie tradycyjnego dania. Sprawdzą się nie tylko dla wegan, lecz także dla osób, które na co dzień jedzą potrawy mięsne. Pierogi z soczewicą to przede wszystkim sycące danie, które jednak wymaga nieco czasu przygotowania. Soczewica zawiera w sobie całe mnóstwo składników odżywczych, dlatego warto włączyć ją do codziennego menu.
Letnie upały to czas, kiedy ciepło słońca wpływa na nasze apetyty i skłania do...
Czytaj więcejJeśli szukasz pysznych wegetariańskich potraw do zrobienia w domu, mamy dla Ciebie kilka...
Czytaj więcejBiała, czerwona, sucha, w puszce… Fasolę zawsze warto mieć w domu, ponieważ można z...
Czytaj więcej
Komentarze (0)
Zostaw komentarz