loader
Dania główne

Kotlety z bobu

Kotlety z bobem należą do dań warzywnych, które zazwyczaj podawane są w kuchni wegańskiej. Mimo mocno warzywnego smaku kotleciki z bobem mogą być również łączone z daniami mięsnymi jako dodatek do potrawy. W składzie tychże kotletów znajduje się bób, cebula oraz inne składniki dodane wedle uznania. Kotleciki posiadają niezwykle miękką konsystencję dlatego smakują nawet najmłodszym! 

Kotlety z bobu zachęcają smakiem, lekkością oraz miękkością. Świetnie smakują z makaronem a także mięsem. Ponadto, niewielkich rozmiarów kotleciki mogą stać się szybką przekąską na wieczór ze znajomymi. Ich słodki smak, żywo zielony kolor oraz niezwykły zapach zachęca do spróbowania również i tych, którzy są przeciwnikami kuchni wegańskiej. 

Kotlety z bobu

Kotlety z bobu przygotowuje się zazwyczaj w okresie sezonowym czyli w czerwcu oraz lipcu. Warzywo to jest niskokaloryczne, dlatego chętnie stosowane jest w menu wegańskim. Co ciekawe, szklanka bobu to niecałe 190 kcal. Bób to także bogactwo takich witamin jak: C, A, B1, B6 oraz minerałów: wapń, żelazo, magnez oraz cynk. Warzywo to jest świetnym składnikiem działającym przeciw zakwaszaniu się organizmu.

Kotlety z bobu - przepisy 

Praktycznie każdy przepis na kotlety z bobu bazuje na tym samym sposobie ich przygotowania. Różnica może jednak polegać w zestawieniu dodatkowych składników. Przed rozpoczęciem formowania kotletów, należy mieć właściwie przygotowany bób. Zatem na początku należy go opłukać, przełożyć do garnka i zalać zimną wodą. W dalszej kolejności należy bób ugotować do miękkości, następnie odcedzić, ostudzić oraz obrać ze skórek. Tak przygotowany bób można następnie zgnieść widelcem i przejść do kolejnych składników, np. cebuli, która wymaga obrania oraz pokrojenia w drobną kostkę i podsmażenia na oleju. 

Kotlety z bobu i ziemniaków

Do ich wykonania potrzebne będą:

  • bób - pół kilograma
  • ugotowane ziemniaki - 3 sztuki
  • cebula - 1 sztuka
  • czosnek - 2 ząbki
  • jajko - 1 sztuka
  • bułka tarta - 2 łyżki
  • oliwa - 2 łyżki
  • koperek 1 pęczek 

kotlety z bobu i ziemniaków
 

Kotlety z bobu i kaszy jaglanej    

Do ich wykonania potrzebne będą:

  • bób - pół kilograma
  • kasza jaglana - 1 szklanka
  • czosnek - 1 ząbek
  • cebula - 1 sztuka
  • natka pietruszki - garść
  • przyprawy - sól i pieprz  

Kotlety z bobu i soczewicy    

Do ich wykonania potrzebne będą:

  • bób - pół kilograma
  • soczewica zielona - 1 szklanka
  • kuskus - 3/4 szklanki
  • pestki słonecznika - 1 szklanka
  • dymka - 1 sztuka
  • czosnek - 1 ząbek
  • koperek - pęczek
  • oregano - łyżka
  • majeranek - łyżka
  • tymianek - łyżeczka
  • curry - łyżeczka
  • sól i pieprz 

Kotlety bez mięsa na bazie bobu są równie syte jak te tradycyjne, mimo iż są dużo mniej kaloryczne. Posypane świeżą miętą, szałwią czy też tymiankiem tworzą ciekawą kombinację smakową. Wegańskie kotleciki przygotowywane są bez dodatku jajka. Najczęściej wyrabiane są ręcznie, wtedy ciasto jest bardziej zbite, przez co nie rozchodzi się podczas smażenia. Zamiast stosowania tradycyjnego oleju, warto postawić na olej kokosowy lub też upiec je w piekarniku. Tak przygotowane kotleciki mogą stać się częścią wegańskiego burgera podawanego w obecności sałaty, pomidora oraz czerwonej cebuli.

Komentarze (0)

Zostaw komentarz