Rodzaje diet wegetariańskich
Dieta wegetariańska wiąże się z...
Jeśli szukasz pysznych wegetariańskich potraw do zrobienia w domu, mamy dla Ciebie kilka pomysłów! Dania wegetariańskie są w Indiach bardzo powszechne, więc z pewnością znajdziesz coś dla pysznego dla siebie.
Potrawy wegetariańskie z roślin strączkowych i mleka kokosowego są popularne w południowym regionie Indii. W południowej części bardzo powszechne są zupy - zwłaszcza pikantna zupa z soczewicy. Dania te często podawane są na metalowych tacach. Na południu, dania są podawane na liściach bananowca. Bardzo ważnym elementem kuchni indyjskiej są przyprawy. Garam masala to najpopularniejsza mieszanka przypraw. Pozostałe to kurkuma, kminek i imbir, cynamon, gałka muszkatołowa. czarnuszka, chili, goździki czy kolendra.
Więcej na ten temat przeczytasz tutaj: Kuchnia indyjska
Popularne kaszmirskie danie, Dum Aloo, to smaczna mieszanka warzyw i ziemniaków w pikantnym sosie curry. To danie roślinne jest podstawą każdego indyjskiego posiłku wegańskiego.
Biryani to świetne danie do wykonania w domu. To tradycyjne danie weselne w Indiach i choć może być trudne do znalezienia w restauracjach, warto spróbować zrobić je samemu. Składa się z ryżu i tofu marynowanego w przyprawach i jogurcie.
Jeśli szukasz wegańskich potraw, które smakują wyśmienicie, powinieneś spróbować pakoras. Te pikantne, smażone na głębokim tłuszczu warzywa w cieście z besasnu są świetnym wyborem zarówno dla wegetarian, jak i wegan. Upewnij się, że podajesz je na ciepło, ponieważ wtedy smakują najlepiej!
Jeden z symboli kuchni indyjskiej – butter chicken tradycyjnie składa się z kurczaka i ryżu, jednak z łatwością możesz zastąpić go tofu.
Rajma to kolejna podstawowa potrawa północnoindyjska, która może sprawić, że zakochasz się na nowo w wegańskich posiłkach. Jest to obowiązkowa propozycja w każdej indyjskiej restauracji z wegańskim jedzeniem. Danie jest klasykiem dla wszystkich indyjskich gospodarstw domowych. Składa się ze specjalnej odmiany czerwonej fasoli, która jest podawana z sosem oraz ryżem.
Kolejnym pomysłem jest dosa, która wywodzi się z kuchni Tuluva Mangalorean. Jest zrobiona ze sfermentowanego ryżu i soczewicy i ma nadzienie z ziemniaków, liści curry i methi. Możesz zrobić wegańskie wersje wszystkich tych potraw w jednym naczyniu. Chociaż wiele różnych wariacji, każda daje gwarancję, że będzie pyszna.
Innym pysznym wegańskim daniem indyjskim jest curry. Ten przepis jest podobny do stir-fry lub gulaszu, ale zamiast mięsa używa mieszanki przypraw i warzyw. Możesz np. zrobić wegańskie curry z ziemniakami, ciecierzycą i bakłażanem. Będzie smakować wyśmienicie z ryżem lub roti.
Letnie upały to czas, kiedy ciepło słońca wpływa na nasze apetyty i skłania do...
Czytaj więcejBiała, czerwona, sucha, w puszce… Fasolę zawsze warto mieć w domu, ponieważ można z...
Czytaj więcejWspółcześnie jesteśmy raczej zabiegani i nie zawsze możemy spędzić długie godziny na...
Czytaj więcej
Komentarze (0)
Zostaw komentarz