loader
Dania główne

7 pysznych pomysłów z wegetariańskiej kuchni indyjskiej

Jeśli szukasz pysznych wegetariańskich potraw do zrobienia w domu, mamy dla Ciebie kilka pomysłów! Dania wegetariańskie są w Indiach bardzo powszechne, więc z pewnością znajdziesz coś dla pysznego dla siebie.

Jaka jest kuchnia indyjska? To raj dla wegetarian

Potrawy wegetariańskie z roślin strączkowych i mleka kokosowego są popularne w południowym regionie Indii. W południowej części bardzo powszechne są zupy - zwłaszcza pikantna zupa z soczewicy. Dania te często podawane są na metalowych tacach. Na południu, dania są podawane na liściach bananowca. Bardzo ważnym elementem kuchni indyjskiej są przyprawy. Garam masala to najpopularniejsza mieszanka przypraw. Pozostałe to kurkuma, kminek i imbir, cynamon, gałka muszkatołowa. czarnuszka, chili, goździki czy kolendra.

Więcej na ten temat przeczytasz tutaj: Kuchnia indyjska

Indyjskie wegetariańskie dania – 7 pomysłów

Popularne kaszmirskie danie, Dum Aloo, to smaczna mieszanka warzyw i ziemniaków w pikantnym sosie curry. To danie roślinne jest podstawą każdego indyjskiego posiłku wegańskiego. 

Dum Aloo

Biryani to świetne danie do wykonania w domu. To tradycyjne danie weselne w Indiach i choć może być trudne do znalezienia w restauracjach, warto spróbować zrobić je samemu. Składa się z ryżu i tofu marynowanego w przyprawach i jogurcie.

Biryani

Jeśli szukasz wegańskich potraw, które smakują wyśmienicie, powinieneś spróbować pakoras. Te pikantne, smażone na głębokim tłuszczu warzywa w cieście z besasnu są świetnym wyborem zarówno dla wegetarian, jak i wegan. Upewnij się, że podajesz je na ciepło, ponieważ wtedy smakują najlepiej!

Jeden z symboli kuchni indyjskiej – butter chicken tradycyjnie składa się z kurczaka i ryżu, jednak z łatwością możesz zastąpić go tofu. 

Butter Chicken

Rajma to kolejna podstawowa potrawa północnoindyjska, która może sprawić, że zakochasz się na nowo w wegańskich posiłkach. Jest to obowiązkowa propozycja w każdej indyjskiej restauracji z wegańskim jedzeniem. Danie jest klasykiem dla wszystkich indyjskich gospodarstw domowych. Składa się ze specjalnej odmiany czerwonej fasoli, która jest podawana z sosem oraz ryżem. 

Rajma

Kolejnym pomysłem jest dosa, która wywodzi się z kuchni Tuluva Mangalorean. Jest zrobiona ze sfermentowanego ryżu i soczewicy i ma nadzienie z ziemniaków, liści curry i methi. Możesz zrobić wegańskie wersje wszystkich tych potraw w jednym naczyniu. Chociaż wiele różnych wariacji, każda daje gwarancję, że będzie pyszna.

Curry

Innym pysznym wegańskim daniem indyjskim jest curry. Ten przepis jest podobny do stir-fry lub gulaszu, ale zamiast mięsa używa mieszanki przypraw i warzyw. Możesz np. zrobić wegańskie curry z ziemniakami, ciecierzycą i bakłażanem. Będzie smakować wyśmienicie z ryżem lub roti. 

Komentarze (0)

Zostaw komentarz