loader
Wege info

Podstawy diety wegańskiej. Źródła białka, węglowodanów i tłuszczu

materiały partnera

Decydując się na rozpoczęcie wegańskiego stylu życia warto poznać podstawy diety opartej na produktach pochodzenia roślinnego. Jadłospis musi dostarczać odpowiednie ilości białka, węglowodanów i tłuszczy. Na czym zatem opierać dietę? Co jeść?

Fundamenty diety wegańskiej

Do najważniejszych produktów spożywanych przez wegan należą rośliny strączkowe, produkty zbożowe, warzywa, owoce, orzechy oraz pestki. Dzięki nim bez problemów dostarczymy naszemu organizmowi niezbędną ilość poszczególnych makroskładników. Na początku może być trudno samemu ułożyć jadłospis. Jeśli mamy duży problem z rozpoczęciem diety wegańskiej, to pomóc nam może wizyta u dietetyka. Poradniki dotyczące żywienia znaleźć też można w Internecie. Najlepiej sprawdzać tematyczne strony, które poruszają tematy związane z weganizmem.

Źródła białka

To, że dieta wegańska jest uboga w białko, to dość często powtarzany mit. Wielokrotnie przez osoby, które o takim sposobie żywienia nie mają bladego pojęcia. Prawda jest zupełnie inna. Jeśli tylko wiemy, które produkty dostarczą nam białka, to z pewnością nie będziemy mieć problemu w zapewnieniu jego odpowiedniej ilości. Dobrym źródłem jest np. soja. Choć niektórzy obawiają się tego, że zwykle są to produkty mocno przetworzone, to spożywane w normalnych ilościach nie wpłyną negatywnie na nasze zdrowie. Poza tym sporo białka znajdziemy też w fasoli, ciecierzycy, soczewicy, czy też grzybach.

Źródła węglowodanów

Dostarczanie węglowodanów nie stanowi zwykle większego problemu. Należy jednak pamiętać, by dieta oparta była przede wszystkim na węglowodanach złożonych, uzupełnianych cukrami prostymi. Do tych pierwszych należą produkty zbożowe pełnoziarniste - razowe makarony i pieczywo. Niezastąpiony jest oczywiście ryż. Najlepiej wybierać brązowy, basmati, parboiled, czy dziki. Na śniadanie czy podwieczorek doskonale sprawdzą się płatki owsiane. Węglowodany zapewniają również warzywa, szczególnie bogate w nie są np. ziemniaki i bataty. Ze względu na sporą ilość witamin nie można zapominać o owocach, jednak należy pamiętać, że dominują w nich cukry, dlatego należy spożywać je z umiarem.

Źródła tłuszczy

Dieta wegańska bogata jest w tłuszcze nienasycone (jednonienasycone i wielonienasycone), który niezbędne są do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Podstawą w codziennym menu będzie oliwa oraz różnego rodzaju oleje - rzepakowy, ryżowy, z pestek winogron, czy lniany. Kolejnym źródłem tłuszczów są orzechy. W zależności od preferencji mogą to być orzechy włoskie, laskowe, brazylijskie, pekan, czy migdały. Charakteryzują się jednak wysoką kalorycznością, także warto pilnować, by nie spożywać ich zbyt dużo. Będąc na diecie wegańskiej warto włączyć do jadłospisu także awokado, siemię lniane i pestki dyni. 

Artykuł zewnętrzny

Komentarze (0)

Zostaw komentarz