Rodzaje diet wegetariańskich
Dieta wegetariańska wiąże się z...
Placki z cukinii z dodatkiem ziemniaków to bardzo prosty przepis na obiad, który sprawdzi się zwłaszcza latem, ponieważ jest lekki dla żołądka i smaczny dla podniebienia. Placki z cukinii oraz ziemniaków wykonuje się poprzez starcie warzyw na tarce o grubych oczkach. Następnie wystarczy je podsmażyć i gotowe!
Cukinia w okresie letnim smakuje wyśmienicie. Nie bez powodu dodawana jest do wielu dań warzywnych oraz mięsnych. Cukinia to bardzo uniwersalne warzywo, które z powodzeniem podkreśli smak zupy, makaronu, mięsa. Można z niej także zrobić przepyszne placki, które w połączeniu z ziemniakami oraz cebulą i czosnkiem smakują naprawdę dobrze. Cukinię warto jeść z powodu jej licznych właściwości. Co więcej jest ona niskokaloryczna, a do tego posiada całą gamę składników mineralnych.
Placki z cukinii wraz ziemniakami przygotowywane są w bardzo prosty sposób. Wystarczy tak naprawdę dobrać składniki takie jak: cukinia, ziemniak, jajko, dowolna mąka może być orkiszowa, olej do podsmażenia oraz ulubione przyprawy. Najczęściej dodawanymi są: sól, pieprz, czosnek granulowany. Innym urozmaiceniem smaku placków z cukinii oraz ziemniaków może być dodanie jednej małej cebuli oraz jednego ząbka czosnku. Dzięki nim smak placków będzie wyrazisty i nieco bardziej pikantny.
Czy placki z cukinii oraz ziemniaków można przygotować bez dodatku tłuszczu? Jak najbardziej jest to możliwe. Zamiast tradycyjnego smażenia na oleju, można wybrać pieczenie w piekarniku, które pozbawione jest jakiegokolwiek tłuszczu. Dzięki temu placki wychodzą mniej chrupiące, ale bardziej miękkie. Smakują równie dobrze, jak te przyrządzone na oleju, co więcej są po prostu zdrowsze! Idealna temperatura do pieczenia placków z cukinii oraz ziemniaków to 200 stopni. Warto zostawić je na ok. 20-25 min. Po tym czasie należy przełożyć je na drugą stronę i piec przez kolejne 10 min.
Cukinia oraz ziemniaki to warzywa, z których można przygotować proste a zarazem bardzo smaczne i lekkie danie, które nie będzie powodowało uczucia pełności. Wersja fit placków z cukinii oraz ziemniaków jest o tyle inna, gdyż stosuje się np. olej kokosowy. Zamiast zwykłej mąki tortowej warto postawić na mąkę pełnoziarnistą. Zamiast kwaśnej śmietany do polania używa się raczej jogurtu naturalnego. Cukinia to w końcu warzywo niskokaloryczne, dlatego dania z jej udziałem z reguły są lekkie, chyba że zastosowane zostaną inne tuczące a zarazem niepotrzebne składniki.
Czym charakteryzują się wegańskie placki z cukinii oraz ziemniaków? Ich wykonanie bazuje tylko i wyłącznie na produktach pochodzenia roślinnego. Najczęściej przygotowuje się je z: 1 średniej cukinii, 2 ziemniaków, 1 małej cebuli, 4 łyżek mąki z ciecierzycy, 2 łyżek mąki ziemniaczanej, soli oraz pieprzu. Aby smak dania był wyrazisty zawsze można dodać więcej przypraw według własnego uznania. Placki z cukinii i ziemniaków podane w wersji wegańskiej smakują równie wyśmienicie, jak te przygotowywane na bazie jajek oraz innych komponentów pochodzenia zwierzęcego.
Letnie upały to czas, kiedy ciepło słońca wpływa na nasze apetyty i skłania do...
Czytaj więcejJeśli szukasz pysznych wegetariańskich potraw do zrobienia w domu, mamy dla Ciebie kilka...
Czytaj więcejBiała, czerwona, sucha, w puszce… Fasolę zawsze warto mieć w domu, ponieważ można z...
Czytaj więcej
Komentarze (0)
Zostaw komentarz