loader
Przepisy wege i vegan

Grill to nie tylko mięso

Grill wielu z nas kojarzy się z potrawami mięsnymi. Kiełbasa, karkówka, mięsne szaszłyki – to podstawa spotkań przy grillu. Wychodząc jednak naprzeciw oczekiwaniom użytkowników grilla, producenci stworzyli możliwość przygotowania na ruszcie także wielu innych potraw. Wystarczy tylko, że skorzystamy z nowoczesnych grilli wyposażonych w specjalne rozwiązania.

Bezmięsne potrawy z grilla – kluczem odpowiedni sprzęt do grillowania

Nowoczesne grille pozwalają na bezproblemowe przygotowanie wielu potraw. Korzystając z takich grilli, możemy stworzyć wielodaniowe menu, które przypadnie do gustu każdemu, bez względu na preferowane smaki. Doskonałym tego przykładem są grille od amerykańskiego producenta – Webera. Te grille zostały wyposażone w system GBS (Gourmet BBQ System), opierający się o dwuczęściowe ruszty. Centralnym elementem takich grilli, jest środkowa część rusztu, którą można wedle gustu wymieniać. Weber oferuje przy tym takie akcesoria jak:

kociołek holenderski – w którym ugotujemy na grillu pyszną zupę lub gulasz,

kamień do pizzy – idealny w przypadku przygotowania na grillu pizzy lub ciasta,

wkład do gofrów i kanapek,

stojak do drobiu – idealny wówczas, gdy chcemy przygotować nie tylko chrupiącego kurczaka, ale również dodatki warzywne,

żeliwna płyta – doskonała do przygotowania naleśników, tostów francuskich czy placków ziemniaczanych,

- sear grate – kratkowana, żeliwna nakładka idealna do steków, ale nie tylko.

Możliwości grilli z systemem GBS są zatem niemal nieograniczone. W ofercie Webera znajdziemy przy tym zarówno grille z systemem GBS węglowe (jak np. Master Touch GBS Premium E-5770), jak i grille z systemem GBS gazowe (czego przykładem jest grill Genesis E-330).

Bezmięsne dania z grilla

Doskonałym przykładem bezmięsnej potrawy z grilla są warzywa w folii aluminiowej. Wystarczy, że pokroimy cukinię i kilka marchewek w plastry, cebulę w pióra, paprykę w kostkę, a czosnek – posiekamy, by łącząc je z oliwą i przyprawami stworzyć zdrowe danie, które zachwyci naszych gości. Zawinięte w folię warzywa pieczemy na grillu przez około pół godziny. Takie warzywa w folii aluminiowej przygotujemy m.in. na żeliwnej płycie.

Na grillach z systemem GBS stworzymy także smakowite tosty. Chleb tostowy smarujemy masłem i układamy na płycie żeliwnej posmarowaną stroną do dołu. 30 sekund później zdejmujemy taki chleb tostowy z patelni żeliwnej i smarujemy mocno czosnkiem, a następnie nakładamy na tosty listki szpinaku, pokruszony drobno ser pleśniowy, a także ulubione owoce, jak np. plasterki gruszki. Całość przykrywamy drugim tostem. Zewnętrzne części obu tostów smarujemy następnie masłem i układamy taką kanapkę na opiekaczu do kanapek GBS. Po 30 sekundach nasze danie jest już gotowe do podania.

Na grillu od Webera przygotujemy również desery, takie jak np. kruche ciasto. Potrzebne do tego będzie:

  • 200 g mąki,
  • ¾ kostki masła 200 g,
  • 50 g cukru,
  • 3 żółtka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli.

Mąkę mieszamy ze schłodzonym masłem pokrojonym w plasterki, a także cukrem, proszkiem do pieczenia i solą. Całość rozcieramy ręcznie na drobną kruszonkę. Do takiej kruszonki dodajemy żółtka jaj i zagniatamy z niej ciasto. Kruche ciasto rozkładamy równomiernie na kamieniu do pizzy, dodając ulubione owoce. Po upieczeniu takie ciasto możemy dodatkowo udekorować cukrem pudrem.

Materiał partnera zewnętrznego

Komentarze (0)

Zostaw komentarz