loader
Przekąski

Czym są paluchy drożdżowe?

Paluszki drożdżowe, czyli popularne włoskie grissini. Pasują idealnie zarówno do słodkich jak i słonych dodatków. Do tego są proste w przygotowaniu i niezbyt drogie.

Lista zakupów

Aby przygotować około piętnastu sztuk paluszków, niezbędne będą świeże drożdże (20 gramów), ciepła woda (150 ml), cukier (niecała łyżeczka), mąka (250 gramów), szczypta soli, odrobina oliwy. Dodatkowo możemy przygotować różne dodatki. Najczęściej wybierane to mak i sezam, jednak warto spróbować także paluchów z ziołami lub czarnuszką.

Krok po kroku

Wyrobienie ciasta drożdżowego jest dość proste. Oczywiście pracę należy rozpocząć od przygotowania drożdży. Aby to zrobić musimy rozpuścić je w wodzie z odrobiną cukru. Następnie przelewamy mieszankę do miski z mąką i solą. Dokładnie mieszamy. Pod koniec dodajemy oliwę (lub olej). Miskę zakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoja objętość należy rozwałkować je na cienki placek i nożem podzielić na długie i dość wąskie paseczki. Przekładając je na blachę, lekko je skręcić. Gotowe paski możemy posypać wybranym wcześniej dodatkiem. 

Cenne wskazówki

Jak widać przygotowanie grissini jest bardzo proste i nie powinno nikomu sprawiać problemów. Sprawdzą się idealnie na różnego rodzaju spotkania i imprezy. Możemy podawać je same lub z dipami. Na stronie wkuchnizwedlem.wedel.pl znajdziemy kilka ciekawych propozycji. Gdy decydujemy się na paluchy na słono wybierzmy dip czosnkowy lub serowy, jeśli jednak chcemy zjeść coś słodkiego przygotujmy sos czekoladowy lub karmelowy.

Podczas pieczenia paluchów drożdżowych trzeba dokładnie pilnować czasu, jaki spędzą w piekarniku. Muszą one piec się w temperaturze około 220 stopni, nie dłużej niż 15 minut. Jeśli przetrzymamy je za długo, mogą wyjść zbyt twarde, a co za tym idzie – całkowicie niejadalne. Kolejna wskazówka dotyczy ilości mąki. Starajmy się nie używać jej więcej niż podano w przepisie. Nawet lekkie podsypywanie ciasta podczas wałkowania może sprawić, że będzie ono bardzo twarde.

 

Artykuł zewnętrzny

Komentarze (0)

Zostaw komentarz