loader
Przekąski

Najlepsze przysmaki prosto z ogniska! Co warto upiec oprócz kiełbasy?

Ognisko, znajomi, gitara, kiełbasa… Letni wieczór idealny. A co jeśli najdzie nas ochota na coś innego niż standardowe kiełbaski? Poznajcie kilka pomysłów na najlepsze przysmaki prosto z ogniska, które urozmaicą ognisko na łonie natury.

Kiełbasa i ziemniaki – standard, który można urozmaicić

Kiełbasa i pieczone ziemniaki to standard na ognisku. Dlaczego? Bo do ich przygotowania nie potrzeba nic więcej jak produktu, ogniska i patyka, na którym upieczemy mięso. Ale kto powiedział, że przyrządzania dań na ognisku nie można urozmaicić? Możliwości jest mnóstwo – kociołek myśliwski, pieczenie na kamieniu np. podpłomyków. Oczywiście nie oznacza to, że teraz do paleniska musicie zabierać cały zestaw kuchenny. Na standardowym „kiju” również można wyczarować cuda i to bez kiełbasy w roli głównej.

Cienko to widzę…

Co wygląda jak kiełbasa, ale jest zdecydowanie cieńsze? Kabanosy. A te podpieczone na ogniu są proste w przygotowaniu, a przede wszystkim stają się pyszne i chrupiące.  A co do nich pasuje? Musztarda i chleb. Szczególnie musztarda miodowa i nieco podpieczony chleb. Całość na pewno Was zaskoczy.

Co oprócz mięsa?

Mięso to standard. Ale czy na ognisku można upiec, co innego? Oczywiście, że można. Równie dobrze, jak mięso upiec można chleb, warzywa, a nawet owoce. Nie próbowaliście jeszcze jabłka z ogniska? Musicie tego spróbować.

Równie dobrze na ognisku sprawdzi się ryba. Jej kawałki możecie piec tak samo, jak kiełbaskę. Pamiętajcie jednak, że mięso ryb jest delikatniejsze, co oznacza, że w czasie przygotowania może się rozpaść. Dlatego o wiele lepiej upiec je na rozgrzanym w ognisku kamieniu, na którym ryba będzie się piec w aluminiowym opakowaniu. W ten sposób na pewno nie zmarnujecie mięsa, a całość będzie przygotowana, tak jak powinna. Do opakowania warto dodać ulubione zioła oraz cytrynę. W ten sposób mięso ryby przejdzie aromatem i to nie tylko dymu.

Ziemniaki z ogniska – standard w nieco innej odsłonie

Ziemniaki obok kiełbasy to jeden ze standardowych pomysłów na przepyszne jedzenie. Ale czy poza wrzuceniem ich w żar, odczekaniem swojego, przyprawieniem solą i masłem można je przygotować w nieco inny sposób? Oczywiście, że można. Genialnym pomysłem na przyrządzenie ziemniaków jest zapiekanie ich w folii aluminiowej, do której można wrzucić zioła, które odmienią smak zwyczajnego ziemniaka. Równie dobrze w ten sposób możecie upiec inne warzywa okopowe np. bataty, a nawet złocistą kukurydzę.

Deser z ogniska? Czemu nie!

Podwieczorek z ogniska? To nie może się udać! A próbowaliście? My tak. Wystarczy banan, kawałek folii aluminiowej, cynamon i gotowe. Do przygotowania podwieczorku wystarczy obrać banana ze skórki, włożyć go do folii, posypać cynamonem, dokładnie zawinąć i włożyć w żar na maksymalnie 10 minut. Jeśli żar jest duży, to wystarczy 5 minut. W ten sposób odkryjecie smak banana na nowo. Z przyprawami smakuje wyśmienicie. Spróbujcie!

Najlepsze przysmaki prosto z ogniska – podsumowanie

Jak widzicie, możliwości na przygotowanie pysznych dań z ogniska i to bez kiełbasy jest mnóstwo. Każdy z nich ma w sobie coś specjalnego, zatem zachęcamy do wypróbowania każdego z nich. Pamiętajcie jednak, że dobre przygotowanie, w tym: dobry jakościowo produkt i sprawdzony przepis to klucz do tego, by danie się udało. Jeśli szukacie przepisów na dania z ogniska lub grilla, to zajrzyjcie na stronę przepisy.pl. Tam znajdziecie co najmniej kilkaset inspiracji.

Artykuł partnera

Komentarze (0)

Zostaw komentarz