Rodzaje diet wegetariańskich
Dieta wegetariańska wiąże się z...
Ognisko, znajomi, gitara, kiełbasa… Letni wieczór idealny. A co jeśli najdzie nas ochota na coś innego niż standardowe kiełbaski? Poznajcie kilka pomysłów na najlepsze przysmaki prosto z ogniska, które urozmaicą ognisko na łonie natury.
Kiełbasa i pieczone ziemniaki to standard na ognisku. Dlaczego? Bo do ich przygotowania nie potrzeba nic więcej jak produktu, ogniska i patyka, na którym upieczemy mięso. Ale kto powiedział, że przyrządzania dań na ognisku nie można urozmaicić? Możliwości jest mnóstwo – kociołek myśliwski, pieczenie na kamieniu np. podpłomyków. Oczywiście nie oznacza to, że teraz do paleniska musicie zabierać cały zestaw kuchenny. Na standardowym „kiju” również można wyczarować cuda i to bez kiełbasy w roli głównej.
Co wygląda jak kiełbasa, ale jest zdecydowanie cieńsze? Kabanosy. A te podpieczone na ogniu są proste w przygotowaniu, a przede wszystkim stają się pyszne i chrupiące. A co do nich pasuje? Musztarda i chleb. Szczególnie musztarda miodowa i nieco podpieczony chleb. Całość na pewno Was zaskoczy.
Mięso to standard. Ale czy na ognisku można upiec, co innego? Oczywiście, że można. Równie dobrze, jak mięso upiec można chleb, warzywa, a nawet owoce. Nie próbowaliście jeszcze jabłka z ogniska? Musicie tego spróbować.
Równie dobrze na ognisku sprawdzi się ryba. Jej kawałki możecie piec tak samo, jak kiełbaskę. Pamiętajcie jednak, że mięso ryb jest delikatniejsze, co oznacza, że w czasie przygotowania może się rozpaść. Dlatego o wiele lepiej upiec je na rozgrzanym w ognisku kamieniu, na którym ryba będzie się piec w aluminiowym opakowaniu. W ten sposób na pewno nie zmarnujecie mięsa, a całość będzie przygotowana, tak jak powinna. Do opakowania warto dodać ulubione zioła oraz cytrynę. W ten sposób mięso ryby przejdzie aromatem i to nie tylko dymu.
Ziemniaki obok kiełbasy to jeden ze standardowych pomysłów na przepyszne jedzenie. Ale czy poza wrzuceniem ich w żar, odczekaniem swojego, przyprawieniem solą i masłem można je przygotować w nieco inny sposób? Oczywiście, że można. Genialnym pomysłem na przyrządzenie ziemniaków jest zapiekanie ich w folii aluminiowej, do której można wrzucić zioła, które odmienią smak zwyczajnego ziemniaka. Równie dobrze w ten sposób możecie upiec inne warzywa okopowe np. bataty, a nawet złocistą kukurydzę.
Podwieczorek z ogniska? To nie może się udać! A próbowaliście? My tak. Wystarczy banan, kawałek folii aluminiowej, cynamon i gotowe. Do przygotowania podwieczorku wystarczy obrać banana ze skórki, włożyć go do folii, posypać cynamonem, dokładnie zawinąć i włożyć w żar na maksymalnie 10 minut. Jeśli żar jest duży, to wystarczy 5 minut. W ten sposób odkryjecie smak banana na nowo. Z przyprawami smakuje wyśmienicie. Spróbujcie!
Jak widzicie, możliwości na przygotowanie pysznych dań z ogniska i to bez kiełbasy jest mnóstwo. Każdy z nich ma w sobie coś specjalnego, zatem zachęcamy do wypróbowania każdego z nich. Pamiętajcie jednak, że dobre przygotowanie, w tym: dobry jakościowo produkt i sprawdzony przepis to klucz do tego, by danie się udało. Jeśli szukacie przepisów na dania z ogniska lub grilla, to zajrzyjcie na stronę przepisy.pl. Tam znajdziecie co najmniej kilkaset inspiracji.
Artykuł partnera
Wegańskie ciastka - to bardzo proste Aby kupić (znaleźć) wegańskie ciastka w sklepie...
Czytaj więcejFrytki z dyni to zdrowa i przepyszna alternatywa dla tradycyjnych frytek wykonanych z...
Czytaj więcejSałatka z selerem konserwowym to niezwykle smaczna a zarazem prosta w przygotowaniu sałatka...
Czytaj więcej
Komentarze (0)
Zostaw komentarz