loader
Przekąski

Dowiedz się jak zrobić frytki z dyni

Frytki z dyni to zdrowa i przepyszna alternatywa dla tradycyjnych frytek wykonanych z ziemniaków, smażonych na głębokim oleju. Frytki z dyni są smaczną przekąską, która w sam raz nadaje się na wieczór ze znajomymi czy inne większe uroczystości. Pieczone w piekarniku zachowują swoją miękkość, są zdrowe i niskokaloryczne. Frytki z dyni to sycące danie, które posmakuje każdemu!

Frytki z dyni 

Dynia to warzywo, które może być przyrządzane na różne sposoby. Frytki z dyni z pewnością są prostą przekąską, którą wykonuje się w mgnieniu oka. Dynię warto jeść nie tylko ze względu na jej unikatowy smak, lecz także obecność cennych wartości odżywczych. Dynia bogata jest w minerały oraz witaminy. Jak wskazują badania, dynia pomaga zredukować nadciśnienia oraz zapobiega rozwojowi chorób serca. Co więcej, polecana jest w przypadku profilaktyki zwyrodnienia plamki żółtej. Dynia polecana jest także w diecie odchudzającej, ponieważ jest niskokaloryczna i dostarcza wiele cennego błonnika pokarmowego. Jej naturalne właściwości sprawiają, że świetnie radzi sobie z oczyszczaniem organizmu z toksyn. 

Frytki z dyni piżmowej

Pieczone frytki z dyni są nadzwyczaj sycące a do tego mniej tuczące niż zwykłe frytki przygotowywane z ziemniaków. Posiadają delikatną, chrupiącą skórkę oraz miękki środek. Wspaniale komponują się z różnymi sosami oraz dipami. Frytki z dyni mogą być także podawane jako część posiłku. Doskonale komponują się z warzywnymi sałatkami. Dynia piżmowa jest najczęściej wybieraną do wyrabiania frytek, ze względu na jej wygodny kształt oraz mniejszy rozmiar. Co więcej obieranie takiej dyni jest dużo łatwiejsze, gdyż jej skórka jest po prostu miękka. 

frytki z dyniFrytki z dyni hokkaido

Smak frytek z pewnością będzie różny od rodzaju wybranej dyni. Hokkaido to dynia, która jest znacznie mniejsza niż standardowa dynia. Najczęściej nie waży więcej niż 2 kg, jej wnętrze jest mocno pomarańczowe. Poręczny kształt oraz bardzo miękka skórka, której nie trzeba obierać, sprawia, że jest najczęściej wybieraną dynią do robienia frytek. Jej smak jest nieco bardziej orzechowy oraz słodki w porównaniu z resztą jej odmian. 

Jak zrobić frytki z dyni? 

Do przygotowania frytek z dyni potrzebne będą następujące składniki: 

  • Dynia - 1 sztuka
  • Oliwa - 1 łyżka
  • Zioła - do smaku
  • Czosnek granulowany - do smaku
  • Rozmaryn - szczypta
  • Chili - szczypta
  • Imbir mielony - szczypta 

Sposób przygotowania: 

  1. Niezależnie od rodzaju dyni, przetnij ją na połowę lub na ćwiartki. Odetnij i obierz wąską część bez gniazda nasiennego. 
  2. Pokrój dynię na długie prostopadłościany, tak jak frytki, najlepiej zachowują tę samą grubość (dzięki temu równomiernie zostaną usmażone lub upieczone).
  3. Polej frytki z dyni oliwą, posyp ulubionymi przyprawami oraz ziołami. Odstaw je na 1-2h do lodówki aby przeszły zapachem oraz aromatem przypraw.
  4. Rozłóż na blasze papier do pieczenia, a następnie umieść na nim frytki, zachowując niewielkie odstępy między nimi. 
  5. Piecz frytki z dyni w piekarniku w temperaturze do 200 st. C włączając funkcję termoobiegu. 
  6. Gotowe frytki podawaj z ulubionymi sosami lub pastami. Z pewnością sprawdzi się tutaj sos czosnkowy własnej roboty czy hummus z ciecierzycy lub fasoli.

Komentarze (0)

Zostaw komentarz