loader
Dodatki

Pieczarki w cieście

Pieczarki w cieście to niesamowicie szybka w przygotowaniu przekąska zarówno na większą uroczystość, domówkę czy nieoczekiwaną wizytę znajomych. Pieczarki należą do tej grupy grzybów, które uwielbiane są niemal przez każdego. Ich charakterystyczny smak łączy się z wieloma potrawami. Pieczarki w wersji solo również mogą smakować wyśmienicie.

Pieczarki w cieście

Pieczarki to jedne z najbardziej popularnych grzybów w polskiej kuchni. Jak się okazuje, ten niewielkich rozmiarów grzyb posiada w sobie prozdrowotne właściwości. Wykazują bogatą ilość witamin oraz związków mineralnych, które przyczyniają się do działania m.in przeciwnowotworowego. Pieczarki w cieście to super prosta przekąska. Jak ją wykonać? Potrzebne będą:

  • 500 g pieczarek
  • 1 szklanka mąki pszennej + mąka do obtoczenia pieczarek
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Pieczarki obierz i oczyść.
  2. Do miski wsyp mąkę, dodaj mleko, jajko, proszek do pieczenia, dopraw całość solą oraz pieprzem, wymieszaj.
  3. W garnku rozgrzej olej.
  4. Pieczarki obtocz w mące, następnie zanurz w cieście i przełóż do gorącego oleju. 
  5. Smaż grzyby z każdej strony, do momentu uzyskania złotego koloru.
  6. Odsącz pieczarki z oleju.

pieczarki w cieście

Pieczarki w cieście francuskim

Pieczarki w cieście francuskim, można tak naprawdę przygotować na wiele sposobów. Wszystko zależy od kreatywności kucharza. Ciasto francuskie jest bardzo elastyczne, dlatego z łatwością można z niego wykonać np.: rożki czy ślimaki. W tym przypadku sprawdzą się pieczarki już obrane, które należy nałożyć do środka ciasta a później uformować je w pożądany sposób. Aby wzmocnić aromat pieczarek zaleca się dodanie cebuli, ewentualnie czosnku oraz przypraw, które wzbogacą smak przekąski.

Pieczarki w cieście naleśnikowym

Do przygotowania pieczarek w cieście naleśnikowym potrzebne będą składniki na ciasto. Ta błyskawiczna w przygotowaniu przystawka najlepiej smakuje podana na ciepło. Jak ją wykonać? Potrzebne będą:

  • 50 dag małych pieczarek
  • 1 szklanka mąki
  • pół szklanki mleka
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Do miski wsyp mąkę, mleko, jajko. Dopraw solą oraz pieprzem. Składniki wymieszaj do uzyskania ciasta naleśnikowego.
  2. Pieczarki oczyść, obtocz w mące, a następnie zanurz w cieście. Włóż do garnka z rozgrzanym olejem.
  3. Smaż z każdej strony do uzyskania jednolitego koloru.
  4. Gotowe pieczarki wyłóż i odsącz z oleju.

Pieczarki w cieście piwnym

Pieczarki w cieście piwnym to rodzaj przekąski, która z pewnością posmakuje wszystkim przedstawicielom płci męskiej. Sposób ich przygotowania jest niemal identyczny jak ten, do którego używa się ciasta naleśnikowego. Aby smak piwa był faktycznie wyczuwalny zaleca się podanie ok. 1 szklanki piwa do urabianego ciasta naleśnikowego. Jeżeli pod wpływem piwa ciasto stanie się z zbyt rzadkie należy dodać nieco więcej mąki. Jeżeli zależy ci na uzyskaniu bardziej intensywnego piwnego posmaku, dodaj więcej piwa.

Komentarze (0)

Zostaw komentarz