loader
Dodatki

Wegańska pasta kanapkowa

Na hasło pasta kanapkowa przeciętnemu ‘zjadaczowi chleba’ przychodzi na myśl twarożek ze szczypiorkiem, pasta jajeczna bądź z wędzonej makreli. Zatem, jak to przełożyć na weganizm? Otóż nie jest tak trudno, jak mogłoby się wydawać.

Wegańska pasta do kanapek musi spełniać odpowiednie kryteria: składać się ze składników akceptowalnych w diecie wegańskiej, być szybka i najlepiej nieskomplikowana w przygotowaniu, dobrze byłoby również, żeby smakowała zarówno dorosłym jak i dzieciom (bo wiadomo, że lepiej zrobić jedną pastę niż inną wersję dla każdego;) Czy takie wymogi da się pogodzić w jednej paście kanapkowej? Da się! Poniżej prezentujemy sporo wariacji na temat wegańskiej pasty kanapkowej. Smacznego!

wegański smalec z nerkowcówWegański smalec z nerkowców

Pajda ze smalcem i ogórkiem kiszonym – klasyka nie tylko klasy robotniczej;) Tym razem ‘smalec’ w wersji wegańskiej, którego podstawę stanowią zdrowe tłuszcze, bo pochodzące z orzechów.

Składniki:

  • 2 szklanki nerkowców
  • 3 małe cebule
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 jabłko
  • 1 łyżeczka sezamu
  • około 1/2 szklanki oleju rzepakowego nierafinowanego
  • zioła i przyprawy: 1 łyżeczka czarnuszki, dwie spore łyżeczki majeranku, 1 łyżeczka lubczyku, sól himalajska lub morska, pieprz
  • 1/4 szklanki wody

Przygotowanie:

Nerkowce należy zalać wodą i odstawić do namoczenia na 1-2 godziny.

Cebulę drobno kroimy i szklimy na niewielkiej ilości oleju rzepakowego, dodajemy majeranek, lubczyk, czarnuszkę i sezam (rozdrobnione w moździerzu lub zmielone).

Do zeszklonej cebuli dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i pokrojone w kostkę jabłko. Dusimy do momentu zredukowania płynu.

Teraz czas na nerkowce – odlewamy z nich wodę i blendujemy z 1/2 szklanki oleju, w razie potrzeby dodajemy odrobinę wody, aby uzyskać gładką masę. Do masy dodajemy podduszoną cebulę z jabłkiem, doprawiamy według uznania i schładzamy w lodówce przed podaniem.

Wegański smalec z białej fasoli

Kolejna wersja wegańskiego smalczyku – tym razem bazę stanowi fasola. Zamiennie można oczywiście wykorzystać inne strączki.

Składniki:

  • 1 szklanka fasoli białej typu „Jaś”
  • 2-3 duże cebule
  • 1 jabłko
  • oliwa z oliwek
  • 2 łyżeczki płatków drożdżowych (opcjonalnie dla podkreślenia smaku)
  • zioła i przyprawy: majeranek, tymianek, sól morska lub himalajska, pieprz lub czarnuszka (zaostrzą smak)

Przygotowanie:

Dzień wcześniej należy namoczyć fasolę na całą noc.

Fasolę ugotować i pozostawić do ostudzenia.

Cebulę pokrojoną w kostkę należy zeszklić na wodzie zmieszanej z oliwą z oliwek. Pod koniec dodać obrane i pokrojone w kostkę jabłko, skropić oliwą i chwilę poddusić na małym ogniu. Ostudzić.

Następnie wszystkie składniki zblendować – jeżeli konsystencja jest zbyt gęsta, dodajemy oliwy z oliwek.

guacamoleGuacamole

Klasyka meksykańskiej kuchni, czyli sos (nazywany też salsą) przygotowywany na bazie awokado. Historia guacamole sięga aż do czasów azteckich. Oprócz awokado do sosu dodaje się również limonkę i sól. Poszczególne rodzaje guacamole mogą zawierać m.in.: pomidory, paprykę chili, cebulę, kolendrę, czosnek oraz inne przyprawy.

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 łyżeczki soku z limonki
  • 1 mały ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie pomidor/papryka chilli

Awokado umyć, przekroić na pół, usunąć pestką i za pomocą łyżki wyjąć miąższ, który następnie rozgniatamy widelcem.

Do pasty z awokado dodajemy sok z limonki, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz do smaku, wszystko dokładnie mieszamy.

Opcjonalnie do pasty można dodać pokrojonego w kosteczkę pomidora lub paprykę chilli.
 

twarożek z tofuTwarożek z tofu ze szczypiorkiem i rzodkiewkami
 

Kanapki ze świeżym twarożkiem z dodatkiem szczypiorku i rzodkiewkami to kwintesencja wiosennego (ale nie tylko) śniadania… Wegański twarożek z tofu odpowiednio doprawiony sokiem z cytryny, solą, pieprzem i z dodatkiem nowalijek nie tylko smakuje wybornie, ale może zostać zupełnie niezdemaskowany przez nie-weganina i pochłonięty z apetytem jako tradycyjny twarożek.

Składniki:

  • 90 g tofu (1/2 kostki)
  • sok z 1/2 cytryny
  • 4-5 rzodkiewek
  • 1 łyżka płatków drożdżowych
  • sól, pieprz
  • rzodkiewki (wedle uznania)
  • posiekany szczypiorek (wedle uznania)

Tofu należy rozkruszyć i umieścić w pojemniku miksera. Dodajemy płatki drożdżowe, sok z cytryny, sól i pieprz. Miksujemy na gładko.

Rzodkiewki myjemy i kroimy w kostkę, dodajemy do masy twarożkowej razem z posiekanym szczypiorkiem. Mieszamy i gotowe!

pasta z paprykiWegańska pasta z pieczonej papryki
 

Poza tofu i strączkami jako bazę wegańskiej pasty kanapkowej można wykorzystać pieczoną paprykę. Znakomicie współgra ze smakiem innych warzyw, a odpowiednio doprawiona całość skradnie serca i podbije podniebienia nie tylko wegan!

Składniki:

  • 4 czerwone papryki
  • 3-4 ząbki czosnku
  • olej rzepakowy
  • kawałek selera (korzeń)
  • 1 spora marchewka
  • 1 cebula
  • 1 pomidor
  • bazylia
  • oregano
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Paprykę należy umyć, oczyścić z pestek, pokroić na mniejsze części i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, dodać ząbki czosnku. Całość lekko skropić olejem i posolić. Upiec w 180 stopniach przez około 40 minut.

W tym czasie podsmażamy cebulę z obranymi i pokrojonymi warzywami (selerem, marchewką i pomidorem) z dodatkiem ziół. Warzywa podlewamy odrobiną wody, aby zmiękły i podsmażamy do miękkości. Wszystkie składniki (upieczoną paprykę z czosnkiem i warzywa z patelni) miksujemy na gładką masę i doprawiamy do smaku.

hummus z burakiem

Wegański hummus z burakiem

Składniki:

  • 1 szklanka suchej ciecierzycy (po ugotowaniu otrzymamy ok. 2-2,5 szklanki)
  • 3 małe buraki
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • 0,5 szklanki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki tahini - pasty sezamowej (czystej bez żadnych dodatków)
  • sól himalajska lub morska i ulubione zioła (pietruszka, koperek, czosnek niedźwiedzi itp.)
  • odrobina syropu klonowego

Ciecierzycę należy namoczyć przez całą noc. Rano odlewamy wodę, przepłukujemy i gotujemy do miękkości.

Buraki myjemy, osuszamy i pieczemy w skórkach w piekarniku ok. 1 godz. i 15 min. w temp. 150-180 stopni. Zostawiamy do wystudzenia.

Ostudzone buraki obieramy ze skórki i miksujemy wszystkie składniki POZA cieciorką.

Do otrzymanego sosu stopniowo dodajemy cieciorkę po około ½ szklanki – do otrzymania pożądanej przez nas konsystencji. Gotowa masa powinna być możliwie jak najbardziej gładka.

Komentarze (0)

Zostaw komentarz