Rodzaje diet wegetariańskich
Dieta wegetariańska wiąże się z...
Na hasło pasta kanapkowa przeciętnemu ‘zjadaczowi chleba’ przychodzi na myśl twarożek ze szczypiorkiem, pasta jajeczna bądź z wędzonej makreli. Zatem, jak to przełożyć na weganizm? Otóż nie jest tak trudno, jak mogłoby się wydawać.
Wegańska pasta do kanapek musi spełniać odpowiednie kryteria: składać się ze składników akceptowalnych w diecie wegańskiej, być szybka i najlepiej nieskomplikowana w przygotowaniu, dobrze byłoby również, żeby smakowała zarówno dorosłym jak i dzieciom (bo wiadomo, że lepiej zrobić jedną pastę niż inną wersję dla każdego;) Czy takie wymogi da się pogodzić w jednej paście kanapkowej? Da się! Poniżej prezentujemy sporo wariacji na temat wegańskiej pasty kanapkowej. Smacznego!
Pajda ze smalcem i ogórkiem kiszonym – klasyka nie tylko klasy robotniczej;) Tym razem ‘smalec’ w wersji wegańskiej, którego podstawę stanowią zdrowe tłuszcze, bo pochodzące z orzechów.
Składniki:
Przygotowanie:
Nerkowce należy zalać wodą i odstawić do namoczenia na 1-2 godziny.
Cebulę drobno kroimy i szklimy na niewielkiej ilości oleju rzepakowego, dodajemy majeranek, lubczyk, czarnuszkę i sezam (rozdrobnione w moździerzu lub zmielone).
Do zeszklonej cebuli dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i pokrojone w kostkę jabłko. Dusimy do momentu zredukowania płynu.
Teraz czas na nerkowce – odlewamy z nich wodę i blendujemy z 1/2 szklanki oleju, w razie potrzeby dodajemy odrobinę wody, aby uzyskać gładką masę. Do masy dodajemy podduszoną cebulę z jabłkiem, doprawiamy według uznania i schładzamy w lodówce przed podaniem.
Kolejna wersja wegańskiego smalczyku – tym razem bazę stanowi fasola. Zamiennie można oczywiście wykorzystać inne strączki.
Składniki:
Przygotowanie:
Dzień wcześniej należy namoczyć fasolę na całą noc.
Fasolę ugotować i pozostawić do ostudzenia.
Cebulę pokrojoną w kostkę należy zeszklić na wodzie zmieszanej z oliwą z oliwek. Pod koniec dodać obrane i pokrojone w kostkę jabłko, skropić oliwą i chwilę poddusić na małym ogniu. Ostudzić.
Następnie wszystkie składniki zblendować – jeżeli konsystencja jest zbyt gęsta, dodajemy oliwy z oliwek.
Klasyka meksykańskiej kuchni, czyli sos (nazywany też salsą) przygotowywany na bazie awokado. Historia guacamole sięga aż do czasów azteckich. Oprócz awokado do sosu dodaje się również limonkę i sól. Poszczególne rodzaje guacamole mogą zawierać m.in.: pomidory, paprykę chili, cebulę, kolendrę, czosnek oraz inne przyprawy.
Składniki:
Awokado umyć, przekroić na pół, usunąć pestką i za pomocą łyżki wyjąć miąższ, który następnie rozgniatamy widelcem.
Do pasty z awokado dodajemy sok z limonki, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz do smaku, wszystko dokładnie mieszamy.
Opcjonalnie do pasty można dodać pokrojonego w kosteczkę pomidora lub paprykę chilli.
Kanapki ze świeżym twarożkiem z dodatkiem szczypiorku i rzodkiewkami to kwintesencja wiosennego (ale nie tylko) śniadania… Wegański twarożek z tofu odpowiednio doprawiony sokiem z cytryny, solą, pieprzem i z dodatkiem nowalijek nie tylko smakuje wybornie, ale może zostać zupełnie niezdemaskowany przez nie-weganina i pochłonięty z apetytem jako tradycyjny twarożek.
Składniki:
Tofu należy rozkruszyć i umieścić w pojemniku miksera. Dodajemy płatki drożdżowe, sok z cytryny, sól i pieprz. Miksujemy na gładko.
Rzodkiewki myjemy i kroimy w kostkę, dodajemy do masy twarożkowej razem z posiekanym szczypiorkiem. Mieszamy i gotowe!
Poza tofu i strączkami jako bazę wegańskiej pasty kanapkowej można wykorzystać pieczoną paprykę. Znakomicie współgra ze smakiem innych warzyw, a odpowiednio doprawiona całość skradnie serca i podbije podniebienia nie tylko wegan!
Składniki:
Przygotowanie:
Paprykę należy umyć, oczyścić z pestek, pokroić na mniejsze części i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, dodać ząbki czosnku. Całość lekko skropić olejem i posolić. Upiec w 180 stopniach przez około 40 minut.
W tym czasie podsmażamy cebulę z obranymi i pokrojonymi warzywami (selerem, marchewką i pomidorem) z dodatkiem ziół. Warzywa podlewamy odrobiną wody, aby zmiękły i podsmażamy do miękkości. Wszystkie składniki (upieczoną paprykę z czosnkiem i warzywa z patelni) miksujemy na gładką masę i doprawiamy do smaku.
Składniki:
Ciecierzycę należy namoczyć przez całą noc. Rano odlewamy wodę, przepłukujemy i gotujemy do miękkości.
Buraki myjemy, osuszamy i pieczemy w skórkach w piekarniku ok. 1 godz. i 15 min. w temp. 150-180 stopni. Zostawiamy do wystudzenia.
Ostudzone buraki obieramy ze skórki i miksujemy wszystkie składniki POZA cieciorką.
Do otrzymanego sosu stopniowo dodajemy cieciorkę po około ½ szklanki – do otrzymania pożądanej przez nas konsystencji. Gotowa masa powinna być możliwie jak najbardziej gładka.
Zielone pesto, a właściwie pesto alla genovese, to zielony sos z bazylii, twardego sera...
Czytaj więcejNa pozór całkiem inne i niepasujące do siebie, w rzeczywistości stanowią parę idealną...
Czytaj więcejPopulacja wegetarian w naszym kraju regularnie się powiększa. W ostatnim roku było...
Czytaj więcej
Komentarze (0)
Zostaw komentarz