loader
Dodatki

Proste i pyszne! Focaccia

Focaccia to potrawa należąca do kuchni włoskiej, w której pełni podstawę pod pizzę. Jest to samo ciasto, które bardzo często łączone jest z solą oraz ziołami, polane oliwą z oliwek. Przeważającą różnicą foccaci nad tradycyjnym ciastem na pizzę jest czas jej wyrabiania. Focaccia jest bardziej wymagająca i potrzebuje więcej czasu do właściwego przyrządzenia. Co więcej focaccia zazwyczaj posiada jedną polewę mieszaną z ziołami, która rozkładana jest warstwowo. 

Focaccia 

Foccacia to niezwykle aromatyczny chlebek wywodzący się z kuchni włoskiej, który najcześciej podawany jest jako przekąska lub podstawa pod pizzę. Istnieje wiele przepisów na foccacię. Smakowo najlepiej komponuje się ona z solą morską, oliwkami oraz bogactwem ziół suszonych oraz świeżych. Podawana na ciepło jest niezwykle chrupiąca. 

Focaccia przepis

Focaccia przepis włoski

Do przygotowania prawdziwej włoski foccaci potrzebne będą następujące składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 5 dag świeżych drożdży lub paczka drożdży instant
  • łyżeczka cukru
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 6 łyżek oliwy
  • 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże umieść w niewielkiej misce a następnie dodaj 2 łyżki ciepłej wody, cukier i dokładnie wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce na kilkanaście minut. 
  2. Jeżeli posiadasz drożdże instant, dodaj je bezpośrednio do przesianej mąki. 
  3. Mąkę przesiej do miski, dodaj zaczyn lub droższe instant, sól, połowę oliwy oraz wodę (stopniowo). Wymieszaj łyżką, do momentu aż składniki się połączą.
  4. Następnie przełóż całość na stolnicę i wyrabiaj przez 8-10 min, do czasu aż ciasto stanie się elastyczne i gładkie w dotyku.
  5. Kolejno przełóż ciasto do miski, przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40-50 min. (ciasto jest dobrze wyrośnięte, gdy po wsadzeniu w nie palca nie pozostaje w nim dziura).
  6. Wyrośnięte ciasto przełóż raz jeszcze na posypaną mąką stolnicę i wyrabiaj przez kolejne 3 minuty. 
  7. Następnie przełóż na pokrytą papierem do pieczenia blachę. Rozciągnij ciasto i zrób z niego placek, nie większy niż 30 cm średnicy. 
  8. Na powierzchni placka zrób kilka płytkich wgłębień, posmaruj je oliwą, posyp gruboziarnistą solą i wstaw do rozgrzanego do temp 220 stopni piekarnika na nie dłużej niż 20 min. 

Focaccia  z oliwkami

Focaccia z oliwkami 

Focaccia z oliwkami to propozycja dla prawdziwych wielbicieli kuchni włoskiej. Sposób przygotowania ciasta z oliwkami jest taki sam jak w przypadku pozostałych przepisów, warto jednak pamiętać o tym, aby dodać oliwki w końcowym etapie układania ciasta na blasze do pieczenia. Do wyboru są oliwki zielone oraz czarne. Różnice pomiędzy nimi są nieznacznie. Oba rodzaje posiadają sporą ilość sodu, co wynika z ich procesu obróbki. Zielone oliwki są najczęściej faszerowane, zaś czarne wydrążane w środku, dlatego chętniej są używane do sałatek. 

Focaccia z rozmarynem

Rozmaryn to ziele, które idealnie pasuje do kuchni włoskiej. Posiada lekko sosnowy, gorzkawy smak oraz niezwykły aromat. Podawany z focaccią tworzy spójną całość. Najlepiej smakuje z świeżym i chrupiącym ciastem. Rozmaryn poza walorami smakowymi ceniony jest również za swoje naturalne właściwości. Ziele to wykazuje działanie przeciwcukrzycowe i oczyszczające.

Komentarze (0)

Zostaw komentarz