loader
Wege info

Restauracja wege: nowy trend w polskiej gastronomii

Badania pokazują, że duży odsetek Polaków - szczególnie młodych - rezygnuje z jedzenia mięsa. Dania wegetariańskie spożywają również ci, którzy szukają alternatyw dla tradycyjnej kuchni polskiej i chcą zdrowo się odżywiać. To sprawia, że liczba wegetariańskich i wegańskich restauracji oraz barów jest coraz wyższa. 

Restauracja wege

Badania przeprowadzone w ramach raportu „Rynek gastronomiczny w Polsce” z 2020 roku pokazują, że Polacy coraz chętniej spożywają wegetariańskie zamienniki mięsnych produktów oraz roślinne potrawy. To sprawia, że liczba lokali serwujących dania bezmięsne rośnie, a ich właściciele poszukują osób do pracy kelnera we Wrocławiu oraz innych miastach. 

Jeszcze kilka lat temu wegetarianie planujący zjedzenie obiadu poza domem nie mieli zbyt wielu możliwości. Dziś znalezienie wegańskiej restauracji we Wrocławiu lub innym mieście, nie tylko jednym z największych w Polsce, nie należy do trudnych - powstaje coraz więcej tego typu miejscówek, a roślinne alternatywy dla mięsnych dań można spotkać w większości lokali gastronomicznych. Istnieją również specjalne aplikacje oraz strony, które pomogą wegetarianom i weganom w znalezieniu przyjaznych im miejsc.

Wraz ze wzrostem popularności dań wegetariańskich zmienia się także oferta sieci fast food. Przeprowadzony przez ProVeg ranking wykazał, że w 2018 roku najbardziej przyjazną weganom i wegetarianom „sieciówką” w Polsce był Subway, a pojedyncze bezmięsne opcje można było dostać również w KFC, Burger Kingu czy Pizzy Hut. Od tego czasu największe sieci fast food zdążyły jednak rozwinąć swoją roślinną ofertę, a wegetariańskie dania czy hot-dogi można dostać nawet na stacjach benzynowych. 

Z czego wynika popularność dań wegetariańskich?

Według Newsweeka nie tylko Wrocław stoi kuchnią roślinną. Już w 2018 roku znalezienie wegańskiej restauracji w Warszawie nie należało do trudnych, gdyż na terenie miasta działało ich wówczas kilkadziesiąt, a liczba tego typu lokali stale rośnie. Według badań przeprowadzonych przez serwis HappyCow w 2017 roku roślinna gastronomia w stolicy rozwijała się w bardzo szybkim tempie. Warszawa zajęła wówczas trzecie miejsce na świecie, biorąc pod uwagę rozwój kuchni wegetariańskiej. W 2018 roku uplasowała się na siódmym miejscu wśród wszystkich światowych miast przyjaznych weganom i wegetarianom. 

Dlaczego dania roślinne są tak popularne? W ostatnich latach coraz większy odsetek społeczeństwa ogranicza lub całkowicie wyklucza mięso ze swojej diety. Fleksitarianie i wegetarianie świadomie rezygnują ze wspierania przemysłu mięsnego i/lub mleczarskiego - najczęściej ze względów zdrowotnych, etycznych lub ekologicznych (chcąc przyczynić się do zmniejszenia emisji dwutlenku węgla do atmosfery). Potrawy roślinne spożywają również ci, którzy na co dzień nie ograniczają mięsa - może nimi kierować np. chęć poznania nowych smaków lub po prostu zjedzenia wegetariańskiego posiłku.

Co zamawiają Polacy w restauracjach wege?

Ranking przeprowadzony przez Uber Eats w 2020 roku wykazał, że Polacy to drugi spośród najczęściej zamawiających potrawy wegetariańskie narodów. Osoby decydujące się na zamówienie posiłku z restauracji wege najchętniej wybierają:

  • wegańskie pastrami - zwykle burger z seitanem, 
  • sałatkę Vegan Miso Mango, 
  • wegański kebab, 
  • wegański ramen,
  • wegańskie słodycze, m.in. lody ciasteczkowe i o smaku słonego karmelu.

Co na obiad wegetariański?

Mnogość opcji bezmięsnych sprawia, że nietrudno jest skomponować własne roślinne danie. Jeśli jednak nie masz pomysłu, co na obiad wegetariański, możesz skorzystać z kilku naszych propozycji: 

  • spaghetti z tofu lub soczewicą, 
  • ziemniaki z mizerią i kotletami sojowymi, 
  • risotto z pieczarkami, 
  • zupy na bulionie warzywnym, 
  • sałatki z makaronem, batatami, ryżem, 
  • faszerowane warzywa, np. cukinia lub papryka, 
  • wszelkiego rodzaju fast foody - pizza, burger, kebab, tortilla, zapiekanka itp.

Zbilansowana dieta roślinna ma wiele zalet. Warto wybrać ją ze względów zdrowotnych, etycznych i ekologicznych. Kuchnia wegetariańska i wegańska daje duże możliwości, a dzięki eksperymentom kulinarnym można odkryć nowe smaki. Jeśli jednak nie masz pomysłu lub chęci gotowania obiadu, możesz zamówić posiłek z restauracji wege w swoim mieście.

Artykuł sponsorowany

Komentarze (0)

Zostaw komentarz