loader
Poradnik zdrowie

Jaką dietę należy stosować przy Hashimoto?

Wiele osób wypowiada się na temat znaczenia żywienia we wspomaganiu farmakoterapii w chorobach tarczycy. Jest to jednak poparte wieloma badaniami naukowymi. Tworząc jadłospis będziesz musiała wziąć pod uwagę swoje wymagania żywieniowe przy Hashimoto. Mamy 5 przepisów, które możesz wykorzystać przy Hashimoto, aby stworzyć swoje osobiste codzienne menu.

O czym pamiętać podczas diety z Hashimoto?

Jest kilka teorii, od których należy zacząć. Należy pamiętać, że choroba Hashimoto charakteryzuje się przestrzeganiem wytycznych dotyczących zdrowego odżywiania. Oznacza to, że dieta ma niewiele restrykcji i ograniczeń, jest stosunkowo bezpieczna i rzadko powoduje niedobory. Ważne jest utrzymanie zrównoważonego spożycia kalorii (które nie powinno być zbyt wysokie, ale też nie za niskie, gdyż nie chcemy, aby metabolizm jeszcze bardziej zwolnił! Zrównoważone spożycie tłuszczów, węglowodanów i białek. Gdzie mogę je zdobyć?

Sprawdź: Dieta Hashimoto - zamów wchodząc na https://bistrobox.pl/diety/hashimoto/ 

Białko

Dzienne spożycie białka powinno wynosić od 10-15% Twojej dziennej energii. Jest to istotny składnik diety przy Hashimoto, ponieważ dieta bogata w białko może wpłynąć na produkcję hormonów tarczycy i przyspieszyć metabolizm. Wspiera również układ odpornościowy. Jakie źródła białka są najbardziej korzystne i zalecane przy chorobach tarczycy?

  • chude mięsa i ryby
  • jajka,
  • rośliny strączkowe
  • orzechy,
  • kasze i inne produkty z pełnego ziarna. Te pokarmy są świetnym źródłem witamin z grupy B!

Węglowodany

To ważny składnik, który daje organizmowi energię. Przyczyną choroby Hashimoto może być insulinooporność i inne zaburzenia związane z węglowodanami. Ważne jest, aby znać indeks glikemiczny produktów, które wybierasz. Im niższy indeks, tym lepiej. Należy wyeliminować z diety cukry proste i zastąpić je pokarmami bogatymi w błonnik, który sprzyja lepszej motoryce jelit. Dzięki temu zwiększysz swoje uczucie zadowolenia. Produkty te zawierają dobre źródła węglowodanów:

  • pełnoziarnisty chleb, makaron itp,
  • orzechy,
  • nasiona,
  • warzywa i owoce o niskim indeksie glikemicznym

Tłuszcze,

Dieta przy Hashimoto powinna zawierać tłuszcze, około 25-30% spożycia energii. Duże spożycie tłuszczu, zwłaszcza nasyconego, może podnosić poziom estrogenów i często pogarszać objawy Hashimoto. Są to dobre źródła tłuszczów bogatych w cenne oleje omega-3:

  • tłuste ryby morskie
  • olej z siemienia lnianego i siana
  • orzechy,
  • awokado,
  • olej rzepakowy
  • oliwa z oliwek.

Czego unikać przy diecie hashimoto?

Jakie składniki są niezbędne w Hashimoto, a których należy unikać?

  • Witamina D - Witamina D jest ważna w zwalczaniu stanów zapalnych. Często konieczna jest suplementacja. Witamina ta nie jest łatwo pozyskiwana przez dietę w Hashimoto. Ważne jest, aby uzyskać leki suplementacji witaminy D, jeśli jest to konieczne.
  • Jod jest niezbędny do funkcjonowania tarczycy. Należy zarządzać jego poziomem. Niewskazany jest niedobór lub nadmiar jodu. Jod można znaleźć w owocach morza, algach i rybach morskich (dorsz i mintaj, makrela i flądra).
  • Żelazo - chorobie Hashimoto często towarzyszy autoimmunologiczne zapalenie błony śluzowej żołądka, które utrudnia wchłanianie żelaza. Aby uniknąć anemii, należy kontrolować poziom żelaza w organizmie i wzbogacić dietę o cenne źródła żelaza, takie jak mięso, ryby (tuńczyk lub śledź), szpinak, pestki dyni, sezam, rośliny strączkowe, jarmuż.
  • Selen - jest pierwiastkiem, który u pacjentów z Hashimoto często występuje na niskim poziomie, ograniczając sorpcję jodu. Suplementacja selenu jest zalecana osobom z niepokojącymi wynikami badań. Trudno jest uzupełnić niedobory selenu poprzez dietę.
  • Nietolerancja glutenu - Osoby z Hashimoto często mają nietolerancję glutenu. Nie należy go ograniczać. Skonsultuj się z dietetykiem lub lekarzem specjalizującym się w Hashimoto, aby omówić swoje objawy i wyniki badań. Pełnoziarniste zboża są cennym źródłem wielu witamin i minerałów.

Komentarze (0)

Zostaw komentarz