Rodzaje diet wegetariańskich
Dieta wegetariańska wiąże się z...
Smażone kulki lub kotleciki wykonane z ciecierzycy bądź bobu z sezamem zwane falafelem, to przysmak wegetarian oraz wegan. Potrawa ta znana jest szczególnie w krajach arabskich, gdzie bardzo często podawana jest w barach typu fast food jako wegańska alternatywa kebabu. Jak zrobić falafela?
Te pyszne kuleczki wegetariańskie przygotowywane są głównie z ciecierzycy z dodatkiem wielu przypraw oraz cebuli i pietruszki. Niekiedy wykonywane są także z bobu. Wegetariańskie kotleciki przygotowywane i formowane są ręcznie, toczone na dłoniach, podobnie jak pulpeciki czy kotlety mielone. Gotowe uformowane kotleciki wrzuca się na rozgrzany olej i smaży. Jest to bardzo proste danie, które zdobyło serca nie tylko samych wegetarian oraz wegan.
Przygotowanie falafeli jest dosyć proste warto jednak pamiętać o kilku trikach, które znacząco ułatwiają ich wykonanie. Falafele powinny składać się z namoczonej ciecierzycy. Nie gotowanej, nie używanej z puszki. Co więcej, zaleca się rozdrabnianie ciecierzycy nie w blenderze lub malakserze, lecz w specjalnej maszynce do mielenia. Urządzenie to jest o wiele bardziej praktyczne, a praca dużo przyjemniejsza niż przy użytkowaniu blendera, który niekiedy może ulec awarii. Dobrze zmielona ciecierzyca bardzo łatwo się klei, dzięki czemu kotleciki są o wiele bardziej delikatne i miękkie.
Do wykonania falafeli potrzebne będą:
Przygotowanie:
Jak się okazuje, nieprawdą jest iż nie da się wykonać falafeli przy pomocy ciecierzycy z puszki. Puszkowana ciecierzyca jest niczym innym jak suchymi ziarnami, które zalane są wodą. Podstawą delikatności oraz miękkości falafeli jest bowiem sposób rozdrabniania ciecierzycy. Dlatego zaleca się stosowanie maszynki do mielenia, która daje najbardziej zbitą i płynną masę.
Pieczony falafel to bardziej lekka wersja tej wegetariańskiej potrawy, która pozbawiona jest tłuszczu. Warto jednak pamiętać, że pieczone kotleciki mogą być mniej delikatne i puszyste, niż te smażone na głębokim oleju. Przy pieczeniu należy zachować odpowiednią temperaturę, zalecana to 200 stopni. Uformowane kotleciki należy układać na blaszce posmarowanej z wierzchu olejem i piec z każdej strony nie dłużej jak 8 min.
Falafel stał się nieodłącznym elementem kuchni wegańskiej oraz wegetariańskiej. Czy wegetariański fast food może być zdrowy? Kaloryczność tych kotlecików w dużej mierze będzie zależeć od tego czy zostaną one przyrządzone na oleju czy może w piekarniku. 100g porcja falafeli posiada 332,9 kcal.
Typowo arabski falafel najczęściej podawany jest w picie z mnóstwem warzyw. Domowa wersja kotlecików wegańskich smakuje wyśmienicie w połączeniu ze świeżymi warzywami, hummusem, dresingiem oraz sałatkami. Bardzo dobrze komponuje się z sosem tahini, który powstaje z pasty sezamowej.
Zielone pesto, a właściwie pesto alla genovese, to zielony sos z bazylii, twardego sera...
Czytaj więcejNa pozór całkiem inne i niepasujące do siebie, w rzeczywistości stanowią parę idealną...
Czytaj więcejPopulacja wegetarian w naszym kraju regularnie się powiększa. W ostatnim roku było...
Czytaj więcej
Komentarze (0)
Zostaw komentarz