Rodzaje diet wegetariańskich
Dieta wegetariańska wiąże się z...
Fast-foody kojarzą nam się z przetworzoną żywnością, sprzedawaną w tunelach czy innych podejrzanych miejscach, które na pewno nie świadczą o świeżości i jakości produktów. W czasach, gdy na pęczki mamy różne fast-foodowe restauracje, ciężko jest znaleźć jedzenie wartościowe i zarazem szybkie w przygotowaniu. Jednak na przeciw wymaganiom sympatyków życia eko, wychodzą mniejsi i więksi przedsiębiorcy, oferując wegańskie fast-foody. Co ciekawe, większość przekąsek możemy sami szybko przygotować w domu i zabrać w drogę!
Bułka z parówką na ciepło, to coś co rozgrzeje nas w jesienne chłodne dni – szybka do zrobienia, szybka do zjedzenia, idealna na mały głód.
Składniki:
Parówki gotujemy, warzywa kroimy, bułki podgrzewamy, smarujemy musztardą i ketchupem i voila!
Pizza bez drożdży i pieczenia o chrupkim spodzie i smakowitym cieście? Tak, to możliwe! Taka pizza jest odpowiednia na każdą porę dnia – i na śniadanie w postaci omleta i na syty obiad z bogactwem dodatków i na lekką kolację. Jeśli nie posiadasz piekarnika lub nie masz czasu na długie pieczenie, możesz wykorzystać przepis na pizzę z patelni.
Składniki na ciasto:
Przygotowanie:
Suche składniki (mąka, sól, proszek do pieczenia, zioła) mieszamy ze sobą. Następnie dodajemy ciepłą wodę i olej. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy na chwilę. Przez ten czas możemy przygotować składniki na wierzch pizzy.
Propozycja:
Dla odmiany zamiast tradycyjnego sosu pomidorowego, możemy spróbować eko sos BBQ (według przepisu Magdy Nowaczewskiej):
Na rozgrzanym oleju (ok. dwie łyżki) wykładamy ciasto. Podsmażamy przez około pięć minut, przekładamy na drugą stronę. Przez ten czas na drugiej patelni możemy podgrzać warzywa (jeśli chcemy, aby były zgrillowane). Wylewamy na ciasto sos BBQ, układamy pokrojone (i ewentualnie podsmażone) warzywa, przykrywamy patelnię i po kwadransie sprawdzamy czy pizza jest już gotowa. Na koniec posypujemy bazylią lub oregano.
Frytki z marchweki to przekąska, która posmakuje każdemu. Możemy je przygotować nie tylko z ziemniaków. Zdrowszą alternatywą jest marchewka. Jeśli chcemy zrobić 3 porcje powinniśmy użyć:
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni C. Marchewkę kroimy w słupki o grubości ok 1,5 cm. Wsypujemy ją do miski i mieszamy z olejem i przyprawami, a następnie wkładamy do worka do pieczenia. Wkładamy go do piekarnika na około pół godziny.
Jak widać zdrowe odpowiedniki szybkich przekąsek wcale nie muszą być przyrządzone z ekstrawaganckich składników, a ich przygotowanie jest krótkie i przyjemne. Warto skusić się na takie jedzenie, ponieważ nie tylko szybko zaspokoi nasz głód, ale dostarczy wartościowych substancji odżywczych.
Letnie upały to czas, kiedy ciepło słońca wpływa na nasze apetyty i skłania do...
Czytaj więcejJeśli szukasz pysznych wegetariańskich potraw do zrobienia w domu, mamy dla Ciebie kilka...
Czytaj więcejBiała, czerwona, sucha, w puszce… Fasolę zawsze warto mieć w domu, ponieważ można z...
Czytaj więcej
Komentarze (0)
Zostaw komentarz