loader
Dania główne

Makaron z kurkami i słonecznikową śmietanką

Śmietanka z krowiego mleka posiada w kuchni roślinnej sporo alternatyw. Oprócz gotowych śmietanek roślinnych np. owsianych, które są dostępne w większych sklepach, można śmiało spróbować przyrządzić je samemu w domu. Popularnym sposobem jest pozyskiwanie śmietanki kokosowej ze schłodzonego mleczka kokosowego, jednak jej mankamentem jest fakt, że posiada ona kokosowy zapach i smak, który nie będzie pasował do każdej przyrządzanej przez nas potrawy.

Świetną alternatywą dla śmietanki kokosowej będzie wykorzystania ziaren słonecznika do przygotowania śmietanki słonecznikowej, która będzie doskonałą podstawą wielu sosów. My wykorzystamy ją do przygotowania makaronu z kurkami i słonecznikową śmietanką.

Przepis na makaron z kurkami i słonecznikową śmietanką jest nie tylko doskonałą propozycją dla wegan, ale także miłą odmianą dla zwolenników tradycyjnej kuchni. Zapraszamy do wypróbowania.

Czas przygotowania: ok 30 minut

Składniki na 2 - 3 porcje:

Śmietanka słonecznikowa:

2/3 szklanki wody
1/2 szklanki słonecznika
1/2 łyżeczki soku z cytryny lub octu
szczypta soli

Makaron:

250 g makaronu
sól

200 g kurek
1/4 cebuli
oliwa

1/2 łyżeczki syropu z agawy lub dowolnego słodzika
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka płatków drożdżowych, opcjonalnie
sól i pieprz

do przybrania: posiekana pietruszka, czarny pieprz
dodatkowo: kawałek ściereczki, gazy lub tetrowej pieluchy

Przyrządzanie kurek

Przygotowanie:

Ziarna słonecznika zalać wrzątkiem i odstawić na 15 minut. W tym czasie w garnku zagotować osoloną wodę na makaron. Posiekać cebulę w kostkę, a kurki przekroić na połówki. Przygotować śmietankę: słonecznik odcedzić z wody, przełożyć do wysokiego naczynia blendera. Dodać odmierzoną wodę, doprawić  sokiem z cytryny oraz solą, następnie zblendować przez 1 – 3 minuty do uzyskania gładkiej masy. Powstały w ten sposób biały płyn przecedzić przez gazę do pojemniczka - to właśnie nasza słonecznikowa śmietanka. 

Przygotować sos i makaron: do gotującej się wody wsypać makaron, w międzyczasie przygotować sos. Oliwę z oliwek rozgrzać na dużej patelni, dorzucić posiekaną cebulkę i lekko ją zeszklić . Następnie zwiększyć płomień palnika i dodać pokrojone kurki, smażyć przez 1 minutę bez mieszania. Potem wlać syrop z agawy, dodać sok z cytryny i podsmażać kilkanaście sekund.

Połączyć ze sobą wszystkie składniki: dodać śmietankę, pietruszkę, sporą szczyptę soli, pieprzu oraz płatki drożdżowe (dla lepszego smaku). Podgrzewać 1 – 2 minuty, aż sos delikatnie zgęstnieje. Na koniec dorzucić odcedzony makaron, przemieszać delikatnie i serwować na stół. Opcjonalnie wierzch dania można lekko oprószyć świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Smacznego. 

Porady:

Danie to można przygotować również dla osób będących na diecie bezglutenowej, zastępując zwykły makaron bezglutenowym makaronem z soczewicy lub fasoli.
Pozostały po zrobieniu śmietanki słonecznik można z powodzeniem wykorzystać do przyrządzenia prostej pasty kanapkowej. Wystarczy wymieszać go z odrobiną soku z cytryny i posiekanym szczypiorkiem, a na koniec doprawić według uznania solą i pieprzem.

Komentarze (0)

Zostaw komentarz