loader
Dania główne

Pulpety wegetariańskie

Pulpety to typowo mięsna potrawa, która przygotowywana jest na bazie zmielonego mięsa, ryb przy podrobów wraz z dodatkiem jajka, bułki tartej oraz odpowiednich przypraw. Pulpety mogą być spożywane samodzielnie lub jako dodatek do zup. Inną, zamienną nazwą pulpetów są klopsy. Najczęściej stosowane przyprawy do pulpetów to: sól, ziele angielskie, pieprz, oraz czosnek do smaku. Istnieje także wersja bezmięsna pulpetów, czyli wegetariańska. Z czego robi się pulpety wegetariańskie?

Pulpety wegetariańskie

Pulpety są uformowanymi kulkami o niewielkiej wielkości, które duszone są pod przykryciem na patelni. Najczęściej stosowanie wariacje klopsów robione są z mięsa ryb, drobiu lub masy jajeczno-mącznej. Pulpety wegetariańskie przygotowywane są m.in z: ciecierzycy, soczewicy, kaszy jaglanej, czerwonej fasoli. Przez to, że nie zawierają one mięsa są, mniej kaloryczne i lżejsze dla żołądka. Białko zwierzęce zastąpione zostaje białkiem roślinnym.

Pulpety wegetariańskie w sosie koperkowym

Możliwości na stworzenie pulpetów wegetariańskich jest naprawdę sporo. Nieprawdą jest, że dieta wegetariańska jest nudna i niesmaczna. Bogata jest ona w produkty roślinne, czyli de facto zdrowsze dla organizmu człowieka. Pulpety wegetariańskie zrobione z kaszy jaglanej w sosie koperkowym to pomysł na prosty obiad dla całej rodziny. Pulpety wcale nie muszą składać się z mięsa!

Jak je wykonać? Potrzebne będą:

  • 200 g kaszy jaglanej
  • 1 marchewka
  • 2 cebule
  • 1,5 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • przyprawy i zioła (sól, pieprz, curry, majeranek, przyprawa do mięsa, papryka)

pulpety wegetariańskieDo sosu konieczne będą:

  • ok. 800 g obranej cukinii (2 duże cukinie)
  • 400 ml wody
  • 3 łyżki koperku
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz, tymianek, sos sojowy

Przygotowanie:

  1. Kaszę opłucz, dodaj do garnka i zalej gorącą wodą. Dodaj także startą marchewkę, sól, curry i majeranek. Całość gotuj, przykryj a następnie odstaw na 20 min.
  2. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oleju.
  3. Siemię lniane zalej gorącą wodą i wymieszaj, a następnie odstaw na około 10 minut.
  4. Do kaszy dodaj wszystkie pozostałe składniki i wymieszaj całość. Później uformuj pulpety.
  5. Cukinię umyj i zetrzyj na grubych oczkach i dodaj do garnka. Zalej wodą i gotuj.
  6. Sos przygotuj na małym ogniu i podaj z pulpetami.

Pulpety wegetariańskie w sosie pomidorowym - przepisy

Sos pomidorowy to jeden z najczęściej wykonywanych sosów nie tylko do pulpetów, lecz innych dań mięsnych. Jak się okazuje, do pulpecików z ciecierzycy z sosem pomidorowym bardzo dobrze pasuje śmietana oraz natka pietruszki. Zazwyczaj dodawana jest śmietana migdałowa, która zakwaszana jest żywni kulturami bakterii.

Pulpety wegetariańskie z soczewicy

Pulpety z soczewicy świetnie smakują z sosem pomidorowym lub paprykowym. Danie można uzupełnić makaronem lub ryżem. Przyprawy jakie należy użyć do pulpetów z soczewicy to: liść laurowy, tymianek, czosnek granulowany, gałka muszkatołowa, papryka ostra, sól oraz pieprz. Smaczne i pożywne nasiona soczewicy polecane są do spożywania przez osoby, które cierpią na nadciśnienie tętnicze oraz choroby serca.

Komentarze (0)

Zostaw komentarz