Rodzaje diet wegetariańskich
Dieta wegetariańska wiąże się z...
Pulpety to typowo mięsna potrawa, która przygotowywana jest na bazie zmielonego mięsa, ryb przy podrobów wraz z dodatkiem jajka, bułki tartej oraz odpowiednich przypraw. Pulpety mogą być spożywane samodzielnie lub jako dodatek do zup. Inną, zamienną nazwą pulpetów są klopsy. Najczęściej stosowane przyprawy do pulpetów to: sól, ziele angielskie, pieprz, oraz czosnek do smaku. Istnieje także wersja bezmięsna pulpetów, czyli wegetariańska. Z czego robi się pulpety wegetariańskie?
Pulpety są uformowanymi kulkami o niewielkiej wielkości, które duszone są pod przykryciem na patelni. Najczęściej stosowanie wariacje klopsów robione są z mięsa ryb, drobiu lub masy jajeczno-mącznej. Pulpety wegetariańskie przygotowywane są m.in z: ciecierzycy, soczewicy, kaszy jaglanej, czerwonej fasoli. Przez to, że nie zawierają one mięsa są, mniej kaloryczne i lżejsze dla żołądka. Białko zwierzęce zastąpione zostaje białkiem roślinnym.
Możliwości na stworzenie pulpetów wegetariańskich jest naprawdę sporo. Nieprawdą jest, że dieta wegetariańska jest nudna i niesmaczna. Bogata jest ona w produkty roślinne, czyli de facto zdrowsze dla organizmu człowieka. Pulpety wegetariańskie zrobione z kaszy jaglanej w sosie koperkowym to pomysł na prosty obiad dla całej rodziny. Pulpety wcale nie muszą składać się z mięsa!
Jak je wykonać? Potrzebne będą:
Do sosu konieczne będą:
Przygotowanie:
Sos pomidorowy to jeden z najczęściej wykonywanych sosów nie tylko do pulpetów, lecz innych dań mięsnych. Jak się okazuje, do pulpecików z ciecierzycy z sosem pomidorowym bardzo dobrze pasuje śmietana oraz natka pietruszki. Zazwyczaj dodawana jest śmietana migdałowa, która zakwaszana jest żywni kulturami bakterii.
Pulpety z soczewicy świetnie smakują z sosem pomidorowym lub paprykowym. Danie można uzupełnić makaronem lub ryżem. Przyprawy jakie należy użyć do pulpetów z soczewicy to: liść laurowy, tymianek, czosnek granulowany, gałka muszkatołowa, papryka ostra, sól oraz pieprz. Smaczne i pożywne nasiona soczewicy polecane są do spożywania przez osoby, które cierpią na nadciśnienie tętnicze oraz choroby serca.
Letnie upały to czas, kiedy ciepło słońca wpływa na nasze apetyty i skłania do...
Czytaj więcejJeśli szukasz pysznych wegetariańskich potraw do zrobienia w domu, mamy dla Ciebie kilka...
Czytaj więcejBiała, czerwona, sucha, w puszce… Fasolę zawsze warto mieć w domu, ponieważ można z...
Czytaj więcej
Komentarze (0)
Zostaw komentarz