loader
Okazje

Wegańskich Świąt! Jak przygotować wege Wigilię?

Czy można obchodzić Święta Bożego Narodzenia bez tradycyjnych potraw? Może komuś się to udało, ale co to za święta bez pierogów, barszczu czy kompotu z suszonych śliwek? Nawet jeśli jesteśmy weganami, możemy przygotować wegańskie alternatywy tych dań. Sprawdźcie jak przeżyć święta zgodnie z naturą! Przedstawiamy przepisy na dwie typowo polskie świąteczne potrawy.

Wegańska Wigilia

Wegańskie święta wcale nie muszą oznaczać lekceważenia wielopokoleniowych tradycji. Roślinne produkty mogą z powodzeniem zagościć na wigilijnym stole i zachwycić domowników. A co najważniejsze, wcale nie musimy iść na ekstremalne zakupy i szukać produktów w egzotycznych sklepach, ani poświęcać na gotowanie zbyt dużo czasu. Co więcej, przepisy te nie różnią się wiele od klasycznych receptur na wigilijne dania. Przedstawiamy potrawy, bez których Święta Bożego Narodzenia nie byłyby prawdziwymi Świętami!

Barszcz z uszkami

Składniki na uszka (+/- 50 sztuk):

Farsz:

  • duża łyżka oleju kokosowego,
  • łyżeczka lubczyku,
  • duża cebula,
  • 600g pieczarek,
  • 50g suszonych prawdziwków.
  • przyprawy: sól, pieprz
     

Prawdziwki dajemy do blendera i robimy z nich mąkę. Rozgrzewamy patelnię z olejem i smażymy cebulę z pieczarkami. Gdy się zarumienią dodajemy mączkę z prawdziwków, mieszamy i zalewamy niecałą szklanką wody. Dusimy dopóki woda nie wyparuje i dodajemy przyprawy. Tak przygotowany farsz odkładamy, aby się schłodził.

Ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 750ml gorącej wody
  • Sól

 

wegański barszcz z uszkami

Z mąki oraz wody zagniatamy ciasto, wałkujemy i wycinamy kwadraty lub koła (np. za pomocą szklanki) - lub oba kształty dla urozmaicenia:) Nakładamy na ciasto farsz i zwijamy w trójkąt, zlepiamy brzegi i zawijamy na kształt uszek.

Składniki na barszcz:

  • kilogram buraków,
  • dwa litry wywaru warzywnego,
  • kwasek cytrynowy,
  • majeranek,
  • czosnek w proszku,
  • sól,
  • pieprz.

Buraki obieramy ze skórki i kroimy w duże kawałki. Przygotowujemy wywar warzywny (warzywa według upodobań), a następnie wrzucamy do niego buraki. Gotujemy pod przykryciem około godzinę. Po jej upływie wyciągamy buraki (możemy z nich przygotować sałatkę czy też ćwikłę). Doprawiamy barszcz i gotowe!

Kapusta z grochem

Składniki:

  • kilogram kiszonej kapusty
  • 50g łuskanego grochu
  • dwie cebule
  • 50gr masła
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • Pieprz i sól


Dobę przed gotowaniem, zalewamy groch zimną wodą (tak, aby przykrywała + ok 2cm nad powierzchnią). Po upływie tego czasu, solimy i zagotowujemy groch do miękkości (około pół godziny na małym ogniu). Należy pamiętać, że groch łuskany gotuje się krócej niż ten w całości. Przez ten czas płuczemy kapustę, odciskamy ją z nadmiaru wody i drobno kroimy. Do drugiego garnka wlewamy około 500ml wody, czekamy aż się zagotuje i wrzucamy kapustę razem z przyprawami. Gotujemy ją do miękkości i często mieszamy, aby nie przywarła do dna.

Na patelni dusimy cebulę na maśle, następnie odcedzamy ugotowany groch i dodajemy go razem z cebulą do garnka z kapustą. Mieszamy wszystko i gotujemy razem przez chwilę, a na sam koniec sprawdzamy czy danie jest dobrze doprawione.

Kapusta z grochem najlepiej smakuje na następny dzień!

Komentarze (0)

Zostaw komentarz