loader
Dodatki

„Smalec wegetariański” i inne pomysły na zdrową kuchnię bez mięsa

 

Populacja wegetarian w naszym kraju regularnie się powiększa. W ostatnim roku było już ponad 1 000 000 osób, które postanowiły całkowicie wyeliminować ze swojego jadłospisu produkty mięsne.

Razem ze wzrostem popularności tej diety można znaleźć coraz więcej ciekawych przepisów na rozmaite dania, które intrygują pomysłowością oraz przyciągają smakiem. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby skorzystali z nich także wszyscy ci, którzy nie mają zamiaru rezygnować z mięs, a po prostu szukają pomysłu na jakąś odmianę lub lubią poznawać nowe smaki.

Nowe choć nie do końca, gdyż dziś chciałabym Wam przedstawić przepis, które naprawdę mnie zaintrygował. Przygotowujemy bowiem wegetariańskie danie, zdecydowanie zdrowsze niż pierwowzór, a przy tym mające naprawdę ciekawy i aromatyczny smak.

W dzisiejszym artykule pokażę Wam bowiem, jak przygotować wegetariański „smalec” z białej fasoli. Zapewniam, że naprawdę nawet najwięksi mięsożercy będą zadowoleni.

 

Nowe spojrzenie na kuchnię – trendy spożywcze 2020

 

Na całym świecie szuka się obecnie zdrowych zamienników dla powszechnie znanych i uwielbianych smakołyków, które niestety nie zaliczają się do szczególnie zdrowych. Sporo miejsca w wielu artykułach branżowych poświęca się na przykład na próby znalezienia odpowiednika kochanego masła orzechowego. Naukowcy widzą szansę na stworzenie równie smacznych kremów z… nasion arbuza, ciecierzycy lub pestek dyni. Dzięki temu popularna przekąska będzie zdecydowanie zdrowsza.

Powszechnie szuka się także alternatywnych dla mięsa źródeł białka oraz błonnika, którymi mogłyby się stać na przykład orzechy kokosowe oraz mąka z bananów.

Nie zapominajmy również o nasionach roślin strączkowych, które są szczególnie bogatym źródłem białka, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin z grupy B, a także rozmaitych składników mineralnych, jak choćby: wapń, fosfor, żelazo, potas i magnez.

Dlatego wspomniany przeze mnie na początku „smalec” stanowi pełnowartościowe źródło wielu cennych składników, które powinny się znaleźć w każdej zrównoważonej diecie. Warto jednak zawsze sięgać tylko po produkty ze sprawdzonych źródeł, jak choćby sklep ze zdrową żywnością SklepAgnex.pl, pełen ekologicznej żywności i aromatycznych przypraw z całego świata. A teraz przejdźmy już do samego przepisu na to nietypowe smarowidło do chleba.

„Smalec” z białej fasoli

 

„Smalec” z białej fasoli jest naprawdę prosty do przygotowania, a wszystkie działania nie zajmują więcej niż pół godziny.

Co będzie nam potrzebne?

Należy przygotować:

  • 1 ½ szklanki gotowanej białej fasoli,
  • pół łyżeczki majeranku,
  • ¼ łyżeczki lubczyku,
  • 2 jabłka,
  • 4 średnie cebule,
  • 3-4 liście laurowe,
  • 2-3 goździki,
  • 1-2 jałowce
  • olej,
  • pół szklanki wody,
  • 2 łyżeczki sosu sojowego,
  • sól i pieprz do smaku.

Co musimy zrobić? Zaczynamy od pokrojenia w kostkę cebuli oraz jabłek. Rozgrzewamy olej na patelni i wrzucamy na niego cebulę i jabłka oraz liść laurowy, goździki i jałowiec. Smażymy wszystko na małym ogniu, aż do chwili gdy cebula się zeszkli. Usuwamy przyprawy.

W międzyczasie miksujemy blenderem białą fasolę, dodając do niej sos sojowy, majeranek, sól i pieprz oraz wodę. Następnie dodajemy wcześniej obsmażone jabłka i cebulę. Wszystko dokładnie mieszamy. Pamiętajmy, że konsystencja „smalcu” nie może być całkiem gładka, a grudki jabłka i cebuli powinny być wyczuwalne. W razie potrzeby dodajemy jeszcze odrobinę soli i pieprzu. Przekładamy do miseczki i chowamy do lodówki, żeby produkt stężał.

 

***

 

„Smalec” można nakładać na kanapkę samodzielnie lub łączyć z innymi składnikami, tworząc pyszną, wartościową przekąskę, która tak naprawdę ma niewiele wspólnego z prawdziwym, tłustym smalcem. Zamiast nadmiaru kalorii przynosi bowiem wiele cennych substancji odżywczych, wartych uwzględnienia w diecie każdego z nas – bez względu na to, czy jemy produkty mięsne, czy też nie.

Artykuł sponsorowany

Komentarze (0)

Zostaw komentarz