loader
Zamienniki | Składniki Wege

Prawdziwe wegańskie przetwory

​Wegańska kuchnia ma coraz więcej zwolenników. Dania wegańskie są zupełnie pozbawione produktów pochodzenia zwierzęcego, więc nie tylko jest to rezygnacja z mięsa, ale także z nabiału oraz produktów zawierających żelatynę. Jak więc znaleźć przetwory, które spełniają normy wegańskiej diety?

Odpowiedni skład

Wyszukanie prawdziwie wegańskiego przetworu jest dla niedoświadczonej osoby niemałym wyzwaniem, ponieważ nie wystarczy tylko to, że produkt nie zawiera mięsa albo jajek – w składzie nie może znaleźć się nic pochodzenia zwierzęcego, co oznacza także wiele popularnych konserwantów z oznaczeniem E.

Najlepsze są przetwory domowe, do których używa się samych roślinnych składników, natomiast ze sklepowych półek warto wybierać te produkty, które mają skład ograniczony do samych naturalnych dodatków, jak na przykład tofu, oliwki, suszone pomidory, czosnek, sól, woda, olej słonecznikowy. Im bardziej „chemiczny” skład, tym większe ryzyko, że coś na tej liście pochodzi od zwierząt i przez to nie spełnia wegańskich standardów.

Skład jest dużo ważniejszy od samego oznaczenia „vege” na opakowaniu, bo nie wszystkie firmy produkujące żywność uwzględniają każde kryterium wegańskiej diety.

Oryginalne smaki

Czy wegańskie jedzenie może być smaczne? Wiele osób ma wątpliwości w tym względzie, bo jak przygotować coś naprawdę dobrego i treściwego wyłącznie z roślinnych składników? Przetwory na przykład z eterno.pl udowadniają, że wegańskie przekąski w niczym nie ustępują tradycyjnym potrawom, a nawet potrafią być smaczniejsze.

Wegańskie przetwory to często roślinne zamienniki dla typowo mięsnych dań jak pasztet czy smalec – wegański smalczyk jest z cebuli, jabłek, suszonych pomidorów, oleju kokosowego i orzechów włoskich. Dodatki takie jak majonez również mogą występować w wegańskiej wersji – nie ma tu jajek, a wyłącznie roślinne składniki, dzięki czemu majonez jest lżejszy, mniej kaloryczny i zdrowszy.

Do czego pasują wegańskie przetwory?

Dokładnie do tego samego, co ich tradycyjne odpowiedniki. Jeśli ktoś nie jest weganinem może używać wegańskich przetworów chociażby do mięsa, dzięki czemu ulubione danie będzie troszkę inne niż zwykle, co urozmaici nasz codzienny jadłospis.

Dla wegan specjalnie przygotowane przetwory są oczywiście częścią wegańskiej diety – można ich używać do sałatek, do smarowania pieczywa, jako dodatek do makaronu albo zapiekanki.

Artykuł partnera

Komentarze (0)

Zostaw komentarz