loader
Poradnik zdrowie

Jakie właściwości ma olej rzepakowy tłoczony na zimno?

​Olej rzepakowy to bardzo popularny olej roślinny, który ze względu na swoje cenne właściwości jest ważnym składnikiem codziennej diety. Warunkiem jest tylko to, żeby był nierafinowany, czyli tłoczony na zimno. Dzięki temu nie dochodzi w nim do szkodliwych przemian, a wszystkie zawarte substancje służą wyłącznie zdrowiu. Jakie konkretnie zalety ma olej rzepakowy? 

Olej rzepakowy tłoczony na zimno i jego właściwości 

Oleje poza tym, że są nośnikami smaku, dodatkowo rozpuszczają wiele witamin i dostarczają do organizmu składniki odżywcze. Stąd też powinny stanowić stały element diety. Oleje rzepakowe nierafinowane są tłuszczami wysokiej jakości, a co się z tym wiąże, posiadają wiele cennych właściwości. 

Rzepak to roślina, która kwitnie na przełomie kwietnia i maja, pokrywając pola intensywną żółcią. Aby wyprodukować litr oleju, potrzebne są aż trzy kilogramy rzepaku. Najbardziej wartościowy jest ten olej, który uzyskiwany jest z pierwszego tłoczenia na zimno. Zachowuje on wtedy wszystkie swoje wartości odżywcze oraz mikroelementy, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. 

Przede wszystkim, olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia na zimno to bogactwo witaminy E, polifenoli, przeciwutleniaczy oraz nienasyconych kwasów Omega-3 i Omega-6. Kwasy te odpowiadają między innymi za prawidłowe działanie układu krwionośnego, serca, a także mają pozytywny wpływ na kondycję skóry oraz funkcjonowanie nerek. Ponadto olej rzepakowy jest bogatym źródłem kwasu oleinowego, który odpowiada za obniżanie cholesterolu w organizmie. Badania wykazują, że regularne spożywanie oleju rzepakowego tłoczonego na zimno zapobiega również zakrzepom i korzystnie wpływa na narząd wzroku. 

Zastosowanie nierafinowanego oleju rzepakowego

Olej nierafinowany, to innymi słowy olej tłoczony na zimno. I tak też powinien być stosowany. Oznacza to, że nie powinno się go podgrzewać, ponieważ mogą wytworzyć się niebezpieczne związku. Jednakże podawany jako dodatek do sałatek, sosów na zimno, dipów czy kanapek dostarcza do organizmu samych dobrych właściwości. Godnym polecenia jest olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia – Vertego, który dostępny jest w wersji w sprayu, co jest niezwykle wygodne. Mając ochotę na kanapkę z warzywami i olejem rzepakowym o wyrazistym smaku, wystarczy delikatnie nacisnąć, okrasić warzywa i smaczny posiłek gotowy. 

Olej rzepakowy tłoczony na zimno wyśmienicie smakuje też w połączeniu z grzankami. Zgodnie z zaleceniami, aby nie dopuścić do niedoborów kwasów tłuszczowych, należy regularnie je uzupełniać, przyjmując około dwie łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno dziennie. Nie masz go w swojej szafce? Za pośrednictwem sklepu internetowego marki Vertego można ten stan rzeczy zmienić szybko i wygodnie!

Wysokiej jakości olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia na zimno marki Vertego najlepiej przechowywać w temperaturze pokojowej i tak też należy go spożywać. Ten niezbędnik w każdej kuchni dodaje potrawom smaku, a przy tym korzystnie wpływa na funkcjonowanie organizmu. Dlatego warto wprowadzić go do swojej diety!

Artykuł sponsorowany

Komentarze (0)

Zostaw komentarz