loader
Przekąski

Przepisy na sałatkę z selerem konserwowym

Sałatka z selerem konserwowym to niezwykle smaczna a zarazem prosta w przygotowaniu sałatka na każdą okazję. Sprawdzi się ona nie tylko w okresie świątecznym, lecz także jako przekąska na szybkie spotkanie ze znajomymi czy rodziną. Sałatkę z selerem konserwowym, można przygotować już przy użyciu kilku podstawowych składników, których bazą jest seler konserwowy. 

Sałatka z selerem konserwowym

Sałatka z selerem konserwowym to pożywna przekąska, która posiada wiele pozytywnych właściwości. Każdy kto choć raz w życiu próbował schudnąć doskonale wie, że seler wchodzi m.in w dietę odchudzającą oraz oczyszczającą. Na początku warto wspomnieć, że seler jest niskokaloryczny, co sprzyja procesowi odchudzania. Posiada on pełen kompleks witamin włącznie z kwasem foliowym i witaminą PP. Poza tym, wykazuje duże stężenie składników mineralnych. Dieta oparta o seler w znaczącym stopniu przyczynia się do usunięcia z organizmu toksyn. Pobudza ona także proces przemiany materii oraz przynosi ulgę obolałym stawom. 

Sałatka z selerem konserwowym - przepisy

W tradycyjnym przepisie na sałatkę z selerem konserwowym występuje: ananas, jajka, szynka konserwowa, kukurydza, ser żółty, majonez oraz przyprawy. Z pewnością nie jest to najlepsza propozycja dla wegan, ze względu na obecność składników pochodzenia odzwierzęcego oraz zwierzęcego. Dla wegan najlepszym rozwiązaniem będzie sałatka bazująca nie na tradycyjnym majonezie, lecz na majonezie domowym wykonanym np. z aquafaby. W takiej wegańskiej sałatce nie powinna znaleźć się szynka konserwowa ani ser żółty. Podstawą wegańskiej sałatki z selerem konserwowym na pewno jest seler konserwowy oraz kukurydza i ananas. Zawsze można urozmaicić sałatkę dodając np. por czy fasolę czerwoną. 

sałatka z selerem i fasolą

Sałatka z selerem konserwowym i fasolą czerwoną

Sałatka z selerem konserwowym oraz czerwoną fasolą to sałatka, której wykonanie zajmie nie więcej jak parę minut. Co trzeba zrobić? Wystarczy tak naprawdę odsączyć warzywa z zalewy jakie znajdują się w słoiku tudzież puszce, wrzucić je do miski, opcjonalnie ugotować jajka, a następnie je obrać i pokroić na drobne kawałki. Na sam koniec całość należy wymieszać, dodając ulubiony majonez czy też jogurt naturalny i właściwie doprawić. Sałatka w wersji z żółtym serem oraz szynką konserwową, będzie wymagała pokrojenia tych składników również na mniejsze kawałki. 

Sałatka z selerem konserwowym warstwowa

Sałatka warstwowa nie tylko dobrze smakuje, lecz także znakomicie wygląda w przezroczystym naczyniu. Jej przygotowanie jest banalnie proste a efekt końcowy przedstawia się naprawdę efektownie. Aby sałatka wyglądała na warstwową, należy umieszczać poszczególne składniki kolejno zachowując tę samą ich ilość. Sałatka warstwowa z selerem powinna być układana od dołu: selerem, ananasem, szynką, kukurydzą. Po tej warstwie warzywnej warto wyłożyć majonez lub jogurt naturalny. Wierzch sałatki powinien być pokryty pokrojonymi jajkami. Całość można posypać szczypiorkiem i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. W przypadku sałatki wegańskiej należy pominąć dodanie szynki konserwowej oraz jajek. Tradycyjny majonez jajeczny można zastąpić majonezem wegańskim.

Komentarze (0)

Zostaw komentarz