loader
Dania główne

Jak zrobić flaczki z boczniaka?

Boczniaki to jedne z najbardziej popularnych grzybów w kuchni polskiej. Posiadają one sporą dawkę wartości odżywczych oraz naturalne właściwości, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Boczniaki zawierają substancje, które potencjalnie wykazują działanie przeciwnowotworowe. 

Boczniaki to grzyby rosnące na pniach drzew liściastych. Tworzą grupy, ponieważ układają się dachówkowato. Kapelusze boczniaków posiadają do 15 cm średnicy oraz popielatą barwę. Trzon grzybów wyrasta asymetrycznie. Najczęściej można je spotkać w listopadzie, a czasem nawet i w zimie, szczególnie gdy jest łagodna. Bardzo często można je także dostać w supermarketach. Flaczki z boczniaka to przepyszne danie, które trafi w kubki smakowe nie jednego grzybiarza. 

flaczki z boczniakaFlaczki z boczniaka

Boczniaki to przede wszystkim zdrowe grzyby, po które należy sięgać jak najczęściej. Są one źródłem przeciwwirusowych białek, wspomagają odporność organizmu, zawierają wiele witamin, które posiadają zdolność bezpośredniego oddziaływania na komórki rakowe. Co więcej, boczniaki umiejętnie obniżają ciśnienie krwi, stymulują układ odpornościowy. Dodatkowo warto wspomnieć, że boczniak jak każdy grzyb posiada niewielką kaloryczność. 

Flaczki z boczniaków to proste danie, do którego potrzebne są warzywa, nieco przypraw do wzbogacenia aromatu. Boczniaki można gotować, dusić, marynować czy tez smażyć. Grzyby te najlepiej sprawdzą się w zupie, jako dodatek do mięsa mielonego. Świetnie współgrają także z sosem grzybowym. 

Jak zrobić flaczki z boczniaka? Przepis

Potrzebne składniki:

  • 500 g boczniaków
  • 3 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • pół małego selera
  • 1 cebula
  • pół łyżeczki suszonego imbiru
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżka lubczyku
  • 3 ziela angielskie
  • 3 listki laurowe
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • opcjonalnie 1 łyżka masła
  • 2,5 litra wody

Przygotowanie:

  • Umyj grzyby i pokrój je w paseczki.
  • Warzywa umyj i pokrój je w kostkę, marchewkę w talarki.
  • Wszystkie składniki duś w małej ilości wody w garnku, koniecznie pod przykryciem.
  • Gdy warzywa oraz grzyby staną się miękkie, dodaj resztę wody oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Dopraw.
  • Całość gotuj, a na koniec dodaj sok z cytryny oraz łyżkę masła opcjonalnie. 

Oto cały przepis na zrobienie pysznej i niezwykle prostej zupy warzywnej z boczniakami. Boczniaki naturalnie są mało aromatycznymi grzybami, dlatego należy odpowiednio doprawić zupę, aby wydobyć z niej prawdziwy, naturalny smak. 

Flaczki z boczniaka wegetariańskie

Wegetariańska wersja popularnej zupy czyli flaczków z boczniakami cechuje się tym, że nie posiada absolutnie żadnych składników pochodzenia zwierzęcego. Jeżeli pragniesz zrezygnować z podawania produktów odzwierzęcych odstaw masło czy śmietanę. Zamiast tego zwiększ ilość przypraw, aby zupa faktycznie była aromatyczna. Opcjonalnie możesz użyć koncentratu pomidorowego czy octu jabłkowego. 

Komentarze (0)

Zostaw komentarz