loader
Poradnik zdrowie

Dieta wegetariańska dla początkujących – o czym należy pamiętać?

Chęć poprawy losu zwierząt, motywacja ekologiczna, stan zdrowia/.. Powodów do ograniczenia bądź rezygnacji z mięsa może być bardzo wiele. Początki zmiany nawyków żywieniowych zwykle nie są łatwe – zwłaszcza jeśli wcześniej nasza dieta bazowała na produktach odzwierzęcych. Jak zaprzyjaźnić się z dietą wegetariańską? Jak zadbać o prawidłową podaż makroskładników? Wyjaśniamy.

Jak zadbać o ilość białka w diecie bez mięsa?

Jednym z najłatwiejszych do dostarczenia makroskładników w diecie bezmięsnej są węglowodany. Łatwo zapewnić ich odpowiednią ilość włączając do diety kasze, owoce, ryż, czy produkty zbożowe. Nieco większym wyzwaniem mogą być natomiast proteiny. Ich świetnym źródłem są rośliny strączkowe, takie jak różne odmiany fasoli, ciecierzyca, bób, soja czy soczewica. Oprócz wysokiej ilości białka, dostarczają także wielu niezbędnych organizmowi minerałów, witamin oraz błonnika. Na diecie wegetariańskiej źródłem protein może być także nabiał oraz jaja.

Kilka słów o B12

Jednym z najbardziej kontrowersyjnych tematów dotyczących diety wegetariańskiej jest witamina B12. Przeciwnicy tego stylu żywienia są zdania, ze nie da się jej dostarczyć rezygnując z mięsa. Z drugiej strony wiele badań udowadnia, że obecność B12 w mięsie jest wynikiem zawartości tej witaminy w paszach podawanych zwierzętom, a nie właściwością samego mięsa. Na diecie wegetariańskiej dobrym źródłem tej witaminy są produkty zbożowe i sojowe. Można również rozważyć jej suplementację  (najlepiej po konsultacji z lekarzem).

Dieta wegetariańska – czy jest trudna?

Dostępność alternatyw dla mięsa i ryb nie jest już problemem – zwłaszcza w dużych miastach. Tym, co przeszkadza początkującym, jak i doświadczonym wegetarianom w skomponowaniu odżywczych i pełnowartościowych posiłków jest… brak czasu. Na szczęście zawsze można skorzystać z wygodnej opcji, jaką jest catering dietetyczny. Jednym z liderów na rynku jest Light Catering, który ma w swojej ofercie dietę “Light Vege No Fish”, opartą o różnorodne, smaczne posiłki dostarczające odpowiedniej ilości mikro i makroskładników. Źródłem białka są w niej rośliny strączkowe, produkty zbożowe oraz wysokiej jakości nabiał. Dietę można łatwo dopasować do swoich celów sylwetkowych, wybierając kaloryczność od 1000 do 2200 kcal.

Artykuł partnera

Komentarze (0)

Zostaw komentarz