loader
Okazje

Wegański grill

Sezon na letnie grillowanie i biwakowanie trwa w najlepsze. Grill przeważnie kojarzy się z tłustymi potrawami mięsnymi. Propozycja wegańskiego grillu nie jest skierowana tylko i wyłącznie dla wegan, ale także dla osób, które dbają o zdrowe odżywianie i prawidłowy metabolizm.

Wegański grill 

Warzywa to niepodważalna podstawa kuchni wegańskiej. Sprawdzą się one także na grillu. Do najczęściej grillowanych warzyw należą: bakłażan, bataty, papryka, cukinia, kukurydza, ziemniaki. Warzywa mogą zostać zamarynowane zupełnie tak jak mięso. Do marynaty potrzebne będą: zioła, sos sojowy, olej rzepakowy, sos BBQ czy nawet tradycyjny sos pomidorowy z odrobiną chili. Można oczywiście użyć mieszanek przyprawowych, które służą do nacierania warzyw. 

wegański grillWegański grill przepisy 

Grillowane warzywa - ponadczasowa klasyka. Szaszłyki z z grillowanych warzyw podawane są nie tylko na wegańskich stołach. Odpowiednio doprawione smakują wyśmienicie. Z grillowanymi warzywami świetnie łączy się hummus, pasta z fasoli, czy inne pasty, które z reguły są podawane do makaronów. Możliwości jest naprawdę sporo. 

Warzywa grillowane - składniki:

  • 2 papryki czerwone
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka zielona
  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • 3 cebule
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • 3 ząbki czosnku
  • Oliwa z oliwek
  • Sól do smaku

Przepis:

  1. Warzywa umyj, a następnie osusz i pokrój na całkiem spore kawałki.
  2. Wrzuć pokrojone warzywa do miski i połącz z przyprawami i przeciśniętym przez praskę ząbkami czosnku i olejem. Wymieszaj całość, tak aby warzywa zostały pokryte ziołową marynatą.
  3. Ułóż warzywa na patelni do grillowania na otwartym ogniu lub żarze z dużymi oczkami czy kratce grillowej. 
  4. Opiekaj warzywa z każdej strony, nie zapomnij o przewracaniu.
  5. Grillowane warzywa podawaj z chlebem czy ziemniakami. Warzywa sprawdzą się także do kanapek. 

Nuggetsy z pieczarek - beztłuszczowa propozycja na szybką przekąską grillową, która z pewnością posmakuje każdemu. Panierowane pieczarki w migdałowym parmezanie smakują wyśmienicie, najlepiej gdy są podawana na ciepło. 

Składniki:

  • 3-4 pieczarki
  • Pół szklanki parmezanu migdałowego
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • 2 łyżeczki siemienia lnianego
  • Przyprawy: sól, pieprz, papryka wędzona, czosnek w proszku
  • Kilka łyżek mąki z ciecierzycy lub jaglanej

Przepis:

  1. Umyj i oczyść pieczarki, pokrój je na dość grube plastry. 
  2. Zalej odrobiną wody mąkę z ciecierzycy/jaglaną, wymieszaj do uzyskania lekkiej konsystencji (można dodać nieco oleju).
  3. Wymieszaj migdałowy parmezan z płatkami drożdżowymi, z siemieniem lnianym oraz przyprawami.
  4. Pieczarki obtaczaj najpierw w mące z ciecierzycy/jaglanej, a dopiero potem w parmezanie z przyprawami
  5. Układaj na blasze lub kratce grillowej. Piecz przez ok. 10-15 min do czasu aż pieczarki zrobią się lekko brązowe.
  6. Podawaj z ulubionym sosem, hummusem czy pastą.

grillowane pieczarkiBoczniaki

Grillowane boczniaki to szybki, łatwy przepis na aromatyczną przekąskę. Grzyby same w sobie są niezwykle smaczne, jednak przygotowane z ulubionymi przyprawami, podawane prosto z grilla smakują wybornie. 

Składniki:

  • 20 sztuk dużych boczniaków
  • Szklanka oliwy
  • Sok z cytryny
  • Czosnek
  • Bazylia
  • Skórka starta z połowy cytryny
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Sól

Przepis:

  1. Boczniaki starannie umyj i osusz.
  2. Przygotuj marynatę. Zmieszaj oliwę z oliwek z sokiem z cytryny wraz z rozgniecionym czosnkiem, porywanymi listkami bazylii i skórką z cytryny. 
  3. Wymieszaj grzyby dokładnie z marynatą i odstaw do lodówki na około godzinę.
  4. Grilluj boczniaki 2-3 z każdej strony na średnim żarze, polewając od czasu do czasu marynatą. 

Komentarze (0)

Zostaw komentarz