Rodzaje diet wegetariańskich
Dieta wegetariańska wiąże się z...
Dieta wegetariańska to sposób odżywiania, w którym nie jada się mięsa. Osoby ją stosujące spożywają jednak produkty pochodzenia zwierzęcego. Decyzja o jej stosowaniu podejmowana jest przez przekonania moralne lub zdrowotne – wiele osób decyduje się także na catering wegetariański, aby schudnąć. Powinna być ona odpowiednio zbilansowana, aby zapewniała wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Czym więc zastąpić mięso, aby dostarczyć odpowiednie ilości białka? Dziś odpowiemy sobie na to pytanie!
Istnieją różne warianty diety wegetariańskiej. Przedstawiamy Ci niektóre z nich:
Pamiętajmy przy tym, że sposób odżywiania jest indywidualny i często się zmienia.
Mówiąc o wegetarianizmie, nie sposób nie wspomnieć o weganizmie. Przede wszystkim to nie tylko dieta, ale i styl życia. Unika się w nim wszelkich produktów pochodzenia zwierzęcego oraz przedmiotów, które są wytwarzane ze zwierząt lub podczas ich wytwarzania są skazane na krzywdę. Weganie nie jedzą więc mięsa, ryb, jaj, mleka ani innych produktów mlecznych, a także nie noszą skóry zwierząt. Do makijażu czy pielęgnacji ciała nie stosują kosmetyków testowanych na zwierzętach.
Niezależnie od tego, jaki rodzaj diety wegetariańskiej stosujesz czy jesteś może weganinem, w Twojej kuchni powinna panować różnorodność – dotyczy to tak naprawdę wszystkich sposobów odżywiania. Tam, gdzie ogranicza się lub rezygnuje z mięsa czy nabiału, pojawia się pytanie: czym je zastąpić? Jak dostarczyć w zdrowy sposób białko do naszego organizmu. Jest na to kilka prostych sposobów:
Otóż w diecie wegetariańskiej mięso może być zamienione na różnego rodzaju produkty roślinne, takie jak:
Te i inne produkty mogą być używane do przygotowywania smacznych oraz pożywnych dań i potraw, które są pełne białka i innych makroelementów.
Spożywanie roślin strączkowych ma naprawdę dużo zalet zdrowotnych – wielu ekspertów zaleca, aby wprowadzić je na stałe do swojego jadłospisu (jeśli oczywiście nie ma się ku temu żadnych przeciwwskazań zdrowotnych).
Zacznijmy od tego, że są one bogatym źródłem białka i innych ważnych składników odżywczych, takich jak witaminy i minerały. Z powodzeniem regularne stosowanie ich przez wegan oraz wegetarian pomoże odpowiednio zbilansować posiłki. Ponadto rośliny strączkowe są niskokaloryczne. Pomagają w utrzymaniu prawidłowej masy ciała oraz będą świetne dla osób, które chcą zrzucić kilka kilogramów.
Nie bez znaczenia pozostaje też fakt, że rośliny tego typu są dobrym źródłem błonnika. Ten z kolei pozytywnie wpływa na układ trawienny, na przykład reguluje czas wypróżnień. Obniżają one też poziom cholesterolu we krwi, co zmniejsza ryzyko chorób serca i udaru mózgu.
Oczywiście ważne jest, aby spożywać strączki w odpowiednich ilościach i w połączeniu z innymi zdrowymi składnikami diety, aby uzyskać maksymalne korzyści zdrowotne. Stosowanie ich samych nie wpłynie korzystnie na stan zdrowia organizmu.
Tofu, czyli sojowy twarożek, jest bogate w białko roślinne, łatwo przyswajalne przez organizm człowieka. To też źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, które obniżają poziom cholesterolu i zmniejszają ryzyko chorób serca. Tofu zawiera również wiele składników odżywczych, takich jak witaminy i minerały, w tym żelazo, wapń oraz magnez.
Dodatkowo ten sojowy twarożek to niskokaloryczna i niskotłuszczowa alternatywa mięsa. CTo czyni go to dobrym wyborem dla chcących zrzucić kilka kilogramów lub utrzymać masę ciała. Sięgają po nie także osoby z nietolerancją laktozy lub alergią na białka mleka krowiego.
Jaja są wysokiej jakości źródłem wysokiej jakości wszystkich niezbędnych aminokwasów, któryche nasz organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Zawierają one około 6 gramów białka na jedną sztukę. Dodatkowo warto wiedzieć, że białko jaj jest szybko oraz łatwo przyswajalne.
Z kolei nabiał taki jak mleko, jogurt, twarożek czy ser, również zawiera wysokiej jakości białko i wiele składników odżywczych, takich jak wapń, fosfor, magnez i witaminy B. Nabiał ma w swoim składzie od 3 do 8 gramów białka na 100 gramów produktu.
Dieta wegetariańska lub laktoowowegetariańską to taka, w której nie spożywa się mięsa oraz ryb. Jej odmianą jest na przykład owowegetarianizm – osoby jedząc w taki sposób, odstawiają także nabiał, choć nie rezygnują z jajek. Z kolei pescowegetarianizm pozwala na ryby oraz owoce morza w swoim jadłospisie.
Opcji jest sporo, między innymi rośliny strączkowe, tofu, nasiona. To właśnie na nich oparta jest dieta wegetariańska pudełkowa.
Przede wszystkim dostarczą one do Twojej diety łatwo przyswajalnego białka, pozytywnie wpłyną na układ krążenia i utrzymanie prawidłowej masy ciała – niektóre z nich pomogą też w zdrowym odchudzaniu.
Artykuł partnera
Produkty bogate w białko roślinne stanowią podstawę diety wegańskiej oraz wegetariańskiej...
Czytaj więcejProdukty z ekologicznych upraw wpływają pozytywnie zarówno na środowisko, jak i ludzki...
Czytaj więcejWegańska kuchnia ma coraz więcej zwolenników. Dania wegańskie są zupełnie pozbawione...
Czytaj więcej
Komentarze (0)
Zostaw komentarz