Rodzaje diet wegetariańskich
Dieta wegetariańska wiąże się z...
W miarę poszerzania się kręgu osób rezygnujących z jedzenia mięsa, coraz bardziej stają się popularne jego roślinne zamienniki. Dieta wegetariańska to dieta eliminująca z jadłospisu mięso, a dieta wegańska – także nabiał i jajka.
Dania wegetariańskie i dania wegańskie mogą być pełnowartościowe, jeśli znajdą się w nich produkty bogate w białko i w wartości odżywcze. Dania wegetariańskie powinny zawierać: ziarna roślin strączkowych, zboża, orzechy i nasiona, pełnoziarniste pieczywo i makarony oraz różnokolorowy wybór warzyw. Niektóre witaminy i składniki mineralne występują w roślinach w wysokim stężeniu. Należy do nich witamina C, kwas foliowy, potas i magnez.
Jednak są też składniki odżywcze, których w dietach bezmięsnych może brakować np. witamina B12 .
Witamina B12 jest niezbędna do odbudowy komórek i powstawania krwi. Występuje głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego. Śladowe jej ilości powstają w procesie fermentacji i są w algach, jednak taka forma jest trudno przyswajalna. Witamina B12 powinna być suplementowana w dietach bez mięsa. Natomiast obecny w algach jod jest doskonale dostępny i wodorosty są polecane w takich dietach.
To argumenty wymieniane przez przeciwników diet bezmięsnych. Rzeczywiście mięso dostarcza dużą ilość dobrze przyswajalnego żelaza. Alternatywnymi źródłami żelaza są w diecie są na przykład rośliny strączkowe, pestki dyni i migdały. Aby poprawić przyswajalność żelaza z roślinnych źródeł, warto łączyć je z produktami bogatymi w witaminę C. W pestkach dyni znajduje się również cynk, który występuje także w soczewicy, orzechach, grochu, czerwonych burakach, pełnym ziarnie. Kwasów tłuszczowych omega – 3 dostarczy siemię lniane, olej lniany, konopny i rzepakowy.
Sklep ze zdrową żywnością organic24.pl proponuje wege mięso z różnych firm:
Zamiast mięsa w diecie wegańskiej czy wegetariańskiej można stosować tzw. mięso roślinne. Wege mięso to bezmięsna alternatywa o prostym składzie, niskiej zawartości tłuszczu, soczysta i smakowita. W kuchni potrzebuje obróbki cieplnej. Dzięki zastosowaniu specjalnej technologii wegańskie mięso charakteryzuje się wyjątkową soczystością. Mięso roślinne nie zawiera GMO, sztucznych konserwantów, często jest też bez cukru. W badaniach sensorycznych konsumenci oceniają wege mięso bardzo wysoko, zarówno wygląd, zapach jak i smak.
Wegańskie zamienniki mięsa mają prosty skład, niską zawartość tłuszczu i są bardzo soczyste. Wegańskie mięso można wykorzystać jak tradycyjne mięso: do kotletów, pulpetów czy sosów. Mięso roślinne Heura jest gotowe do użycia w przepisach, do których trzeba użyć mięsa kurczaka. Z wege mięsa Beyond meat powstają wspaniałe wege burgery. Mięso roślinne alternatywa mięsa z kurczaka Naturli to soczyste kawałki na bazie białka z grochu. Wege mięso jest idealne do sałatek, wrapów, dań typu curry czy kebab, a także dań kuchni polskiej.
W dzisiejszych czasach, kiedy zdrowe odżywianie staje się coraz bardziej popularne, pojawiają...
Czytaj więcejOliwa z oliwek, szczególnie ta klasy extra virgin, to produkt nie tylko smaczny, ale również...
Czytaj więcejCoraz więcej osób decyduje się na zmiany w swoim sposobie codziennego gotowania, szukając...
Czytaj więcej
Komentarze (0)
Zostaw komentarz