Rodzaje diet wegetariańskich
Dieta wegetariańska wiąże się z...
Wszyscy chyba kojarzymy kuchnię włoską z warzywami takimi jak dojrzałe, pachnące pomidory, soczyste kabaczki, czy czerwone papryki i jędrne cukinie. Co może jednak wielu zdziwić, w każdej książce o kuchni prosto z Italii znajdziemy oprócz informacji o nich również rozdział poświęcony selerowi.
Seler nie jest popularnie stosowanym przez Włochów warzywem, a z pewnością żaden z mieszkańców Italii nie wyobraża sobie go jako składnika głównego. Po prawdzie w niektórych regionach popularna jest zupa krem z selera, w innych podaję się ravioli nadziewane selerem, ale wciąż warzywo to jest nieco pomijane. Nie zmienia to jednak faktu, że o ile dla Włochów bulwa selera prawie nie istnieje, kochają oni pewne warzywne połączenie - połączenie kaparów, pomidorów, pietruszki oraz właśnie selera. W takie aranżacji bowiem warzywo to odkrywa cały swój smak i podbija podniebienia pokoleń Włochów.
Czas potrzebny do przygotowania dania - około jednej godziny.
Ilość porcji - około 6-8 porcji dla dorosłych osób.
Składniki:
Przygotowanie:
W garnku przygotować 1 litr zimnej wody, 500 mililitrów mleka sojowe oraz solidną szczyptę soli, a następnie całość doprowadzić do wrzenia. W tym samym czasie, 1,5 kilograma selera obrać dokładnie ze skórki i pokroić na cienkie plasterki nie grubsze niż około 2-3 milimetry. Tak przygotowany korzeń selera dodać do gotującego się płynu i gotować przez około 5 do 10 minut, do miękkości warzywa. Po całym procesie, plasterki selera wyjąć, osuszyć i pozostawić do ostygnięcia w osobnym naczyniu.
W tym samym czasie, na oliwie z oliwek podsmażyć posiekany czosnek oraz kapara przez około 2 minuty. Do całości dodać 3 puszki pomidorów krojonych bez skórki, dobrać solą oraz grubą mielonym pieprzem i gotować przez około 10 do 15 minut na małym ogniu.
Piekarniki nagrzać do temperatury 200 stopni. Dno naczynia żaroodpornego posmarować kilkoma łyżka przygotowanego sosu pomidorowego, wyłożyć plasterkami ugotowanego selera i posypać mieszanką drożdży oraz orzechów. Czynność powtarzać w tej samej kolejności, aż do wyczerpania przygotowanych wcześniej składników. Na koniec, górę zapiekanki posmarować olejem oraz posypać pozostałymi orzechami.
Zapiekankę piec w piekarniku przez 20 do 25 minut, a następnie przed samym podaniem udekorować orzechami oraz natką pietruszki. Smacznego.
Rady dla początkujących:
Letnie upały to czas, kiedy ciepło słońca wpływa na nasze apetyty i skłania do...
Czytaj więcejJeśli szukasz pysznych wegetariańskich potraw do zrobienia w domu, mamy dla Ciebie kilka...
Czytaj więcejBiała, czerwona, sucha, w puszce… Fasolę zawsze warto mieć w domu, ponieważ można z...
Czytaj więcej
Komentarze (0)
Zostaw komentarz