loader
Poradnik zdrowie

Patelnie kamienne – jaką wybrać?

​Patelnie kamienne – to nie lada rarytasy. Korzystają z nich prawdziwi profesjonaliści. Kucharze doceniają fakt, że można smażyć na nich praktycznie bez dodatku oleju. Smakosze kochają zaś przygotowywane na nich potrawy. Różnicę pomiędzy przyrządzonym na nich daniem, a tym ze zwykłych patelni określić można jako bardziej rustykalne, i zdecydowanie bardziej naturalne. Warto więc poszerzyć swój kuchenny asortyment o wspomniane narzędzie. Należy jednak świadomie dokonać wyboru i zdecydować się na model, który w jak największym stopniu będzie dopasowany do naszych realnych potrzeb.

Kamienna patelnia jest przede wszystkim masywna. Wiąże się z tym także i cecha, którą błędnie uznaje się za jej największą wadę. Jest to mianowicie duża waga. Za nieco mniejszą funkcjonalnością – idzie jednak olbrzymia korzyść. Istnieje bowiem prawidło, że im cięższa jest patelnia, tym więcej warstw ochronnych i nieprzywierających posiada. W przypadku patelni kamiennej mogą one być wykonane z:

  • granitu,
  • marmuru.

Patelnia grillowa ZWIEGER White Stone 28 cm; źródło: Prymus AGD

Jakie właściwości mają kamienne patelnie?

Patelnie – zarówno wyposażone w granitowe, jak i marmurowe powłoki ochronne powszechnie znane są ze swojego doskonałego przewodzenia ciepła. W dodatku szybko się one nagrzewają, a co za tym idzie: potrawy na nich przygotowywane na długo zachowają swą ciepłotę. Dzięki powłokom nieprzywierającym można smażyć na nich z niewielką ilością tłuszczu.

Użycie tłuszczu na kamiennej patelni

Warto lepiej przyjrzeć się kwestii użycia oleju na naszej kamiennej patelni. Otóż, jak już wspomnieliśmy, granitowe, czy marmurowe warstwy nieprzywierające pozwalają na wysmażanie produktów z niewielką ilością tłuszczu. Przygotowywane na nich jedzenie będzie więc znacznie zdrowsze. Będzie to z pewnością informacja warta podkreślenia dla wszystkich osób cierpiących na niestrawność. Jeśli jesteśmy dotknięci chorobą układu trawiennego, bądź nadwagą, to zdecydowanie powinniśmy korzystać z kamiennej patelni.

Na co uważać?

Zarówno powłoki granitowe, jak i marmurowe sprawiają, że patelnia jest ciężka. Powinniśmy uważać więc, by nie wypadła nam z ręki podczas przenoszenia. Jak już wspomnieliśmy patelnie kamienne, zarówno granitowe, jak i marmurowe szybko się nagrzewają. Istnieje więc możliwość poparzenia się. Powinniśmy uważać, by nie dotknąć ręką jej nagrzanych ścianek. Gorszą wersją jest wysypanie na siebie gorącego pokarmu.

Podsumowanie

Patelnie kamienne są produktami ekskluzywnymi. Korzystanie z nich sprawi, ze nasze obiady będą zawsze pyszne. Żeby być pewnym dobrego wyboru - powinniśmy kupować je tylko w sprawdzonych sklepach internetowych.

Artykuł partnera

Komentarze (0)

Zostaw komentarz