Rodzaje diet wegetariańskich
Dieta wegetariańska wiąże się z...
Kuchnia wegańska to jedna z radykalnych odmian wegetarianizmu, która zakłada wykluczenie z jadłospisu mięsa oraz wszelakich produktów pochodzenia zwierzęcego, także jaj oraz nabiału. Miłośnikami tej diety są nie tylko osoby prowadzące zdrowy tryb życia, lecz także te, które chcą poprawić stan swojego zdrowia. Niestety, dieta wegańska nie jest przeznaczona dla każdego.
Ze względu na to, że weganizm wyklucza spożywanie mięsa oraz produktów odzwierzęcych, konieczne jest wdrożenie zamienników. Kuchnia wegańska wcale nie musi być nudna, ponieważ bez trudu można zrobić wegańskie burgery, wędliny, pasztety oraz znaleźć odpowiedniki nabiału. Mimo iż w mniejszych miejscowościach trudno o szeroki wybór zamienników, zawsze istnieje możliwość zamówienia produktów online z dostawą do domu.
Co stosować zamiast jajek? Prawdziwym odkryciem w kuchni wegańskiej jest aquafaba, czyli płyn z ugotowanych warzyw strączkowych. Można go także pozyskać z puszki, w której wcześniej znajdowały się ziarna cieciorki. Jak się okazuje, aquafabę można także przygotować samodzielnie, wystarczy namoczyć ciecierzycę, a po odlaniu wody gotować w 1,5 szklanki wody. Płyn po ostudzeniu gęstnieje i staje się gotowy do użycia. Poza aquafabą do wyrobu ciast stosuje się także kleik z siemienia lnianego.
Do wykonania wegańskiej jajecznicy potrzebne będzie tofu oraz indyjska czarna sól, która posiada bardzo specyficzny jajeczny zapach.
Zamiast mięsa warto stosować wędliny sojowe (najpopularniejsze są z firmy Polsoja) seitan oraz tempeh. Seitan robiony jest z glutenu pszennego, czyli po prostu z mąki, zaś tempeh nadaje się jako zamiennik ryby, ponieważ jego struktura przypomina mięso. Można z niego przyrządzić filety oraz krabowe ciasteczka. Z powodzeniem może zastępować mieloną wołowiną, z której robione są klopsiki oraz tacos. Zamiast mięsnych pasztetów można spożywać pasztety sojowe oraz najróżniejsze pasty warzywne, np.: z papryki, ciecierzycy, soczewicy, bakłażana czy suszonych pomidorów. W diecie wegańskiej, nie rzadko przygotowywane są burgery oraz kotlety, które zostały wykonane przy użyciu warzyw.
Tofu to najlepsze rozwiązanie na różnego rodzaju twarożki. Naturalne tofu jest bardziej neutralne w smaku, a więc trzeba je nieco doprawić. Wędzone tofu smakuje prawie jak oscypek. Na sklepowych półkach znaleźć można wegańskie zamienniki jogurtów oraz śmietan. Ich odpowiedniki to zazwyczaj produkty oparte na soi. Firmy, które sprzedają gotowe sery wegańskie (cheddar, mozzarella, parmezan, sery do pizzy, gouda, emmentaler) to: Violife, Polsoja, Verys, Wilmersburger. Najczęściej spotykane śmietany wegańskie to te wykonane na bazie mlek roślinnych oraz orzechów, np.: nerkowców, migdałów.
Ograniczenie spożycia mleka nie zawsze jest spowodowane chęcią przejścia na weganizm. Bardzo często jest to związane z nieprawidłowym trawieniem przez organizm. Zamiast mleka krowiego, weganie spożywają mleko roślinne. Można wyróżnić mleko: kokosowe, migdałowe, ryżowe, owsiane, sojowe, sezamowe.
Dieta wegetariańska to sposób odżywiania, w którym nie jada się mięsa. Osoby ją...
Czytaj więcejProdukty bogate w białko roślinne stanowią podstawę diety wegańskiej oraz wegetariańskiej...
Czytaj więcejProdukty z ekologicznych upraw wpływają pozytywnie zarówno na środowisko, jak i ludzki...
Czytaj więcej
Komentarze (0)
Zostaw komentarz