loader
Składniki

Wyjątkowe przepisy z tofu

Tofu to jeden z najczęściej stosowanych składników w diecie wegetarian oraz wegan. Czym jest tofu? Jest to sprasowany twaróg, który otrzymuje się z mleka sojowego. Twaróg poddawany jest procesowi koagulacji przy użyciu soli oraz soku cytrynowego oraz chlorku magnezu, chlorku wapnia wraz z siarczkiem magnezu. Powstała serwatka zostaje odsączona i w efekcie tego powstaje blok niemal bezsmakowego tofu.

Naturalne właściwości oraz wartości odżywcze tofu doceniane są szczególnie w Chinach, gdzie składnik ten jest stosowany jako zamiennik mięsa. Tofu zawiera fitoestrogeny, które posiadają działanie podobne do naturalnych hormonów płciowych. Z tego względu nie każdy może stosować w swojej diecie tofu. 

Przepisy z tofu

Tofu najczęściej nazywane jest mięsem sojowym, ponieważ powstaje ono z mleka sojowego, jest formowane w miękkie bloki. Jedna porcja zawiera mało tłuszczu oraz kalorii, jest za to bogata w białko, aminokwasy, żelazo oraz wapń. 

Tofu może wchodzić w skład pierogów ruskich wegańskich, wegańskiej carbonary, naleśników z soczewicą, pasty bezjajecznej, musu czekoladowego, kotletów jaglanych, sernika bez sera, sushi, naleśników ze szpinakiem, grochówki bez mięsa czy pasty z makreli. Sposobów na wykorzystanie tofu w kuchni jest naprawdę wiele, a jego uniwersalny smak można połączyć z wieloma innymi składnikami. 

tofu przepisy

Przepisy z tofu wędzonym

Tofu to przede wszystkim znakomite źródło białka, które w diecie wegetarian oraz wegan może być na niskim poziomie. W przeciwieństwie do produktów mlecznych nie zawiera ono cholesterolu, bo przecież jest to produkt roślinny. Jak przekonują specjaliści, zaleca się spożywanie do 2-3 porcji produktów sojowych dziennie. Na rynku istnieje wiele „smaków” tofu najczęściej spotykane to: naturalne, wędzone, marynowane, z dodatkiem ziół czy składników typu chili czy czosnek. 

Tofu wędzone posiada bardziej aromatyczny smak. Dodawany jest tam, gdzie w tradycyjnym daniu występowało np.: mięso wędzone. Zapach wędzonego tofu jest naprawdę bliski temu, który wydobywa się z grillowanej kiełbasy. Produkt sprawdzi się zatem w potrawach, w których główną rolę odgrywało mięso, np.: kotlety z tofu, spaghetti bolognese, zupa klimchi z tofu, tortilla z tofu i warzywami i wiele więcej. 

tofu naturalne przepisy

Przepisy z tofu naturalnym

Wszystkie wymienione rodzaje tofu różnią się smakiem. Naturalne tofu, dla niektórych jest bezsmakowe lub po prostu mdłe. Zdecydowana większość wykorzystuje ten fakt i doprawia tofu według własnego uznania, nadając mu własny, charakterystyczny smak. Jest to jeden z najbardziej wszechstronnych składników i może być on podawany na zimno, na ciepło, do potraw słonych lub słodkich. Tofu najczęściej podawane jest jako zamiennik jajek, np.: w jajecznicy, a także do wielu makaronów czy sałatek, w których tradycyjnie występował by filet z kurczaka. Produkt może świetnie smakować również solo, gdy jest podawany w aromatycznej marynacie.

Przepisy z tofu na słodko

Uniwersalne tofu może być także podawane na słodko, np.: w formie twarożku, który na pierwszy rzut oka wygląda jak tradycyjny twarożek. Może on posłużyć do wykonania naleśników na słodko, placuszków z owocami. Co więcej, możliwe jest wykonanie sernika bez sera, właśnie z dodatkiem tofu.

Komentarze (0)

Zostaw komentarz