Rodzaje diet wegetariańskich
Dieta wegetariańska wiąże się z...
Curry wegetariańskie to potrawa kuchni indyjskiej, która charakteryzuje się obfitością warzyw połączonych w aromatycznym sosie. Dotychczas curry występowało wraz z mięsem, jednak coraz więcej pojawia się przepisów w wersji wegetariańskiej. Niestety, ale curry wciąż jest mało znane w Polsce, ze względu na brak wiedzy jak łączyć składniki i jak zrobić prawdziwie indyjski sos curry.
Kuchnia indyjska oparta jest przede wszystkim na mieszance specyficznych przypraw, do których należą: curry, imbir, kolendra, czarnuszka, zielone chili, gałka muszkatołowa, goździki, kmin indyjski, pieprz cayenne, kozieradka i wiele więcej. Najpopularniejszymi potrawami kuchni indyjskiej są: dal (zupa z soczewicy), dosa, laduu, pakora, pani puri, papad, samosa (trójkątne pierożki), chleb naan, cham cham itd. Tradycyjne danie indyjskie podawane jest na dużych i okrągłych tacach, na których ustawia się miseczki z potrawami mięsnymi, warzywnymi, z sałatkami i deserem.
Większość Polaków ma problem z przyrządzeniem curry, ponieważ nie wie jak łączyć warzywa. Curry to po prostu gęsty sos, który przykrywa warstwę warzyw. Danie jest stosunkowo proste do zrobienia, wystarczy zgromadzić kilka podstawowych przypraw oraz sezonowych warzyw. Curry dzięki aromatycznym indyjskim przyprawom świetnie smakuje, a do tego rozgrzewa. Najczęściej stosowane warzywa do curry to: kalafior, strączki, pietruszki, marchewki oraz ziemniaki. Bardzo często dodawana jest także ciecierzyca, szpinak oraz bataty.
Smak dania curry będzie zależny od warzyw oraz doboru przypraw. Swój delikatny beżowo-pomarańczowy kolor curry zawdzięcza właśnie mieszance przypraw. Można je przygotować samemu poprzez połączenie: kurkumy, imbiru, mielonej kolendry, cynamonu, kminu, chili oraz pieprzu. Na rynku spotkać można także wiele gotowych wegetariańskich past curry, które zamknięte są w słoiczkach. Ich kolor odpowiada stopniu ostrości. Najłagodniejsza wersja to ta żółta, zaś najostrzejsza to ta zielona.
Curry wegetariańskie można przyrządzić na różne sposoby, najczęściej spotykane to:
Potrzebne składniki to:
Sposób przygotowania:
Danie można podać z ryżem lub indyjskim plackiem.
Smacznego! :)
Letnie upały to czas, kiedy ciepło słońca wpływa na nasze apetyty i skłania do...
Czytaj więcejJeśli szukasz pysznych wegetariańskich potraw do zrobienia w domu, mamy dla Ciebie kilka...
Czytaj więcejBiała, czerwona, sucha, w puszce… Fasolę zawsze warto mieć w domu, ponieważ można z...
Czytaj więcej
Komentarze (0)
Zostaw komentarz