loader
Dania główne

Przepis na wegetariańskie curry

Curry wegetariańskie to potrawa kuchni indyjskiej, która charakteryzuje się obfitością warzyw połączonych w aromatycznym sosie. Dotychczas curry występowało wraz z mięsem, jednak coraz więcej pojawia się przepisów w wersji wegetariańskiej. Niestety, ale curry wciąż jest mało znane w Polsce, ze względu na brak wiedzy jak łączyć składniki i jak zrobić prawdziwie indyjski sos curry.

Kuchnia indyjska oparta jest przede wszystkim na mieszance specyficznych przypraw, do których należą: curry, imbir, kolendra, czarnuszka, zielone chili, gałka muszkatołowa, goździki, kmin indyjski, pieprz cayenne, kozieradka i wiele więcej. Najpopularniejszymi potrawami kuchni indyjskiej są: dal (zupa z soczewicy), dosa, laduu, pakora, pani puri, papad, samosa (trójkątne pierożki), chleb naan, cham cham itd. Tradycyjne danie indyjskie podawane jest na dużych i okrągłych tacach, na których ustawia się miseczki z potrawami mięsnymi, warzywnymi, z sałatkami i deserem.     

Curry wegetariańskie 

Większość Polaków ma problem z przyrządzeniem curry, ponieważ nie wie jak łączyć warzywa. Curry to po prostu gęsty sos, który przykrywa warstwę warzyw. Danie jest stosunkowo proste do zrobienia, wystarczy zgromadzić kilka podstawowych przypraw oraz sezonowych warzyw. Curry dzięki aromatycznym indyjskim przyprawom świetnie smakuje, a do tego rozgrzewa. Najczęściej stosowane warzywa do curry to: kalafior, strączki, pietruszki, marchewki oraz ziemniaki. Bardzo często dodawana jest także ciecierzyca, szpinak oraz bataty.

Smak dania curry będzie zależny od warzyw oraz doboru przypraw. Swój delikatny beżowo-pomarańczowy kolor curry zawdzięcza właśnie mieszance przypraw. Można je przygotować samemu poprzez połączenie: kurkumy, imbiru, mielonej kolendry, cynamonu, kminu, chili oraz pieprzu. Na rynku spotkać można także wiele gotowych wegetariańskich past curry, które zamknięte są w słoiczkach. Ich kolor odpowiada stopniu ostrości. Najłagodniejsza wersja to ta żółta, zaś najostrzejsza to ta zielona. 

Curry wegetariańskie - przepis 

Curry wegetariańskie można przyrządzić na różne sposoby, najczęściej spotykane to:

  • Z pieczarkami, brokułem oraz mleczkiem kokosowym
  • Z dynią, ziemniakami, ananasem, fasolką szparagową oraz mleczkiem kokosowym
  • Z ziemniakami, dynią, szpinakiem i brokułem
  • Z soczewicą, pieczarkami oraz dynią. 

wegetariańskie curryJak wykonać wegetariańskie curry?

Potrzebne składniki to:

  • 500 g słodkich ziemniaków
  • 300 g ugotowanej ciecierzycy
  • 400 g szpinaku mrożonego
  • cebula
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • źdźbło trawy cytrynowej
  • sok z cytryny
  • mały kawałek imbiru
  • ząbek czosnku, przeciśnięty
  • 1 łyżeczka papryki chili
  • 2 łyżeczka kuminu
  • 2 łyżeczka czarnuszki
  • 2 łyżeczka suszonych liści kolendry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki kardamonu
  • sól
  • oliwa z oliwek 

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obrać, a następnie pokroić na plastry. Później obgotować je w lekko osolonej wodzie lub na parze.
  2. Rozgrzać oliwę na głębokiej patelni, a następnie wrzucić obraną w pióra cebulę. Później dodać pomidory oraz mleczko kokosowe.
  3. Następnie dodać rozmrożony szpinak, sos, później ziemniaki oraz soczewicę.
  4. Całość wymieszać, dusić na patelni nie dłużej jak 10 min.
  5. Na koniec doprawić i posypać świeżą kolendrą.

Danie można podać z ryżem lub indyjskim plackiem. 

Smacznego! :)

Komentarze (0)

Zostaw komentarz