Rodzaje diet wegetariańskich
Dieta wegetariańska wiąże się z...
Majonez to jeden z częściej używanych dodatków, który podawany jest na kanapki, do sałatek czy też surówek. Podstawą przygotowania domowego majonezu są oczywiście jajka, a bardziej żółtka. Przepisów na wegański majonez jest naprawdę wiele, jednak nie każdy z nich będzie miał delikatną konsystencję i wyrazisty smak.
Majonez chętnie dodawany jest do sałatek, past czy sosów. Bardzo często jest od dopełnieniem całości potrawy, ponieważ spaja wszystkie składniki. Jak wykonać sojomajonez aby posiadał on prawdziwie majonezowy smak? Najczęściej majonez wegański przygotowywany jest z mleka sojowego, aquafaby, ciecierzycy, słonecznika czy białej fasoli. Co więcej majonez, który został wykonany bez użycia jajek ma znacznie dłuższą datę ważności, dlatego że nie psuje się tak szybko. Na bazie majonezu wegańskiego można przygotować także sos czosnkowy, dodając zmiażdżony i pokrojony czosnek oraz ulubione zioła.
Do przygotowania sojomajonezu potrzebne będą:
Sposób przygotowania:
Sojonez jest klasycznym przepisem na majonez. Z reguły zawsze wychodzi gęsty oraz kremowy. W smaku jest zdecydowanie delikatniejszy od tradycyjnego majonezu zrobionego z jajek. Jak się okazuje jest on nieco tłusty i z pewnością nie jest lekkim dodatkiem, jednak w umiarkowanych ilościach nie może zaszkodzić. Ile kalorii liczy sojomajonez? 100 g tradycyjnego majonezu zawiera 680 kcal. Przykładowo jedna łyżka majonezu (24 g) zawiera mniej więcej 163 kcal. Jest to ok. 7% dziennego zapotrzebowania kalorycznego dla dorosłego człowieka o zrównoważonej wadze i nieco przeciętnej aktywności fizycznej. Aby spalić taką ilość kalorii trzeba np. jeździć na rowerze przez 23 minuty lub biegać przez ok. 15 min. Majonez wegański na 100 g produktu zawiera ok. 479 kcal. Wszystko jednak zależy od użytych składników oraz ich ilości. Niestety, ale majonez także ten wegański czyli sojowy zawiera w sobie dużą zawartość kalorii i dlatego stawiany jest w czołówce najbardziej kalorycznych produktów, które zaliczane są do przypraw czy dodatków.
Zielone pesto, a właściwie pesto alla genovese, to zielony sos z bazylii, twardego sera...
Czytaj więcejNa pozór całkiem inne i niepasujące do siebie, w rzeczywistości stanowią parę idealną...
Czytaj więcejPopulacja wegetarian w naszym kraju regularnie się powiększa. W ostatnim roku było...
Czytaj więcej
Komentarze (0)
Zostaw komentarz