loader
Dania główne

Placki ziemniaczane po węgiersku

Placki ziemniaczane to prosta potrawa, której podstawą wykonania są ziemniaki. Tradycyjne placki ziemniaczane smażone są na tłuszczu, najczęściej oleju lub smalcu. Drugim potrzebnym składnikiem do wykonania placków jest cebula. Placki po węgiersku podawane są z gulaszem mięsnym wraz z warzywami oraz śmietaną. 

Placki ziemniaczane po węgiersku podawane są z gulaszem, na który składa się zazwyczaj mięso wieprzowe, papryka czerwona, cebula, kiszony ogórek. Smaku plackom dodadzą na pewno przyprawy takie jak: słodka papryka, ostra papryka, ziele angielskie, liście laurowe, kminek mielony. Jak wyglądają placki ziemniaczane po węgiersku w wydaniu wegetariańskim? Czym zastąpić mięso?

Placki ziemniaczane po węgiersku wegetariańskie

Placek ziemniaczany po węgiersku inaczej nazywany jest plackiem po zbójnicku. Mimo iż są nazwane „węgierskimi” wcale z tego regionu nie pochodzą. Przez lata powstało wiele odmian tej potrawy oraz sposobów na jej przygotowanie. Wykonanie placka po węgiersku w wersji wegetariańskiej opiera się głównie na samych warzywach, brak tu mięsa. Zamiast niego stosuje się pieczarki, cukinię, czerwoną fasolę, ciecierzycę, która równie jak mięso bogata jest w wartościowe białko, potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. 

Jak zrobić placki ziemniaczane po węgiersku?

Placki ziemniaczane przygotowane po węgiersku są potrawą dosyć czasochłonną. Na jej wykonanie należy przeznaczyć czas na usmażenie placków, a później przyrządzenie gulaszu mięsnego lub bezmięsnego. Warto sobie przygotować placki, choćby dzień wcześniej, gdyż nie stracą one na swojej jakości, a dzięki temu można zaoszczędzić nieco czasu. Placki po węgiersku należy smażyć na oleju lub smalcu, z każdej strony do uzyskania jednolitego stopnia podsmażenia. Gotowe placki można podawać z kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym. 

przepis na placki po węgiersku

Placki ziemniaczane po węgiersku - przepis

Do przygotowania placków ziemniaczanych potrzebne będą takie składniki jak:

  • 6 średnich ziemniaków
  • pół cebuli
  • sól, pieprz
  • jajko
  • mąka pszenna (ok. 3/4 szklanki)
  • olej do smażenia

Do wykonania sosu potrzebne będą:

  • puszka pomidorów
  • 1 czerwona papryka
  • pół cebuli
  • 6 pieczarek
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • pół pęczka pietruszki
  • pół puszki czerwonej fasoli
  • oliwa do smażenia
  • sól, pieprz, pół łyżeczki cukru

Placki ziemniaczane po węgiersku - kalorie

Ile kalorii mogą mieć placki ziemniaczane? Wszystko zależy od tego na jakim tłuszczu będą przygotowane. Należy jednak liczyć się z tym, że potrawa nie należy do niskokalorycznych. Szacuje się, że 100g placka posiada 161 kcal. Mimo to warto pamiętać, że placek węgierski przygotowany w wersji bezmięsnej będzie posiadał inną kaloryczność. Pod uwagę trzeba także wziąć składniki użyte do wykonania sosu oraz obecność lub brak kwaśnej śmietany.

Komentarze (0)

Zostaw komentarz