loader
Śniadania

Zalety płatków kukurydzianych bez cukru

Lubimy zaczynać dzień z miską płatków kukurydzianych zalanych jogurtem czy mlekiem. To jeden z najlepszych pomysłów na ekspresowe śniadanie, pyszne i - jak wierzymy - zdrowe. Płatki rzeczywiście mają w sobie mnóstwo substancji, których potrzebuje nasz organizm - błonnik, minerały, witaminy. To świetny zastrzyk zdrowia i energii, ale tylko wtedy, gdy wybierzemy właściwy produkt. Taki, jak płatki kukurydziane BIO, w których składzie jest wyłącznie ziarno, bez domieszki cukru, glukozy, barwników, chemicznych konserwantów i innych tego typu dodatków.
 

Wybierając płatki, czytajmy skład produktu


Technologia produkcji wszelkich zdrowych płatków zbożowych jest podobna - ziarna najpierw są prażone, potem rozgniatane i suszone. Ta prosta obróbka pozwala zachować zbożom wszystkie dobroczynne właściwości. Jednak większość dostępnych w sklepach płatków kukurydzianych wcale nie powstaje z pełnego ziarna. Wytwarzane są z mąki lub grysu kukurydzianego i „doprawiane” mnóstwem dodatków, które mają podnieść ich walory smakowe oraz wydłużyć termin przydatności. Najczęściej są to substancje słodzące, stanowiące nawet ponad 20 proc. całkowitej masy produktu - cukier, syrop glukozowy, ekstrakt słodowy, melasa. Poza tym sporo chemii - emulgatory, barwniki, regulatory kwasowości. Takie płatki, owszem, będą chrupiące i słodkie, ale czy zdrowe? Na pewno nie. Wiadomo już, że ich stała obecność w diecie może przyczyniać się do rozwoju otyłości czy cukrzycy typu 2. Dlatego wybierając płatki, czytajmy skład na opakowaniu. I pamiętajmy, że im jest on dłuższy, tym produkt mniej wartościowy. Najbezpieczniejszym wyborem będą płatki kukurydziane BIO, jednoskładnikowy produkt z ekologicznego ziarna, pozbawiony chemii i wszelkich „ulepszaczy”.

Wartościowy składnik diety, czyli płatki kukurydziane w wersji eko


Walory zdrowotne płatków bez cukru są niekwestionowane. Mają one przede wszystkim dużo błonnika, który wspiera pracę jelit, reguluje poziom cukru we krwi, pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu, a także skutecznie ogranicza nasze łakomstwo, bo zapewnia na długo uczucie sytości. Ziarna kukurydzy zawierają dobrze przyswajalne węglowodany złożone, mają także wysoką zawartość witamin z grupy B. Dostarczą nam również sporo minerałów. m.in. fosforu, magnezu, manganu, selenu. Wszystko to sprawia, że płatki kukurydziane BIO są nieocenione w naszej diecie. Wzmacniają odporność, dodają energii, chronią skórę przed działaniem wolnych rodników, dobroczynnie działają na stan włosów i paznokci, Nie bez znaczenia jest również fakt, ze kukurydza to zboże bezglutenowe, więc bez problemu może się znaleźć w diecie osób z celiakią.

Nie tylko na śniadanie


Zazwyczaj płatki kukurydziane zalewamy zimnym mlekiem i jadamy na śniadanie, ale warto je wykorzystywać na inne sposoby. Pokruszone mogą być świetną (bezglutenową!) panierką do mięs czy ryb. Znakomicie wypadną jako posypka sałatek z tuńczykiem, kukurydzą czy wszystkich zielonych sałat. Sprawdzą się także jako dodatek do deserów, np. w roli nadzienia do muffinek, kruszonki do szarlotki czy spodu do sernika (po wymieszaniu z masłem lub miodem). Szczególnie w deserowych daniach warto używać nieprzetworzonych, naturalnych płatków BIO, bo wzbogacą one słodką, kaloryczną przekąskę w cenne składniki odżywcze.

Artykuł sponsorowany

Komentarze (0)

Zostaw komentarz